Реших, че щом Мирела може безнаказано да раздава целувки, то и аз на свой ред съм длъжен да раздам нещо от себе си. Давам си сметка обаче, че ако се нахвърля да ви целувам, мога да бъда разтълкуван погрешно и като цяло ситуацията ще е доста неловка. Затова нека си спестим неудобството и да пристъпим към други форми на споделяне.
Краят на ноември е, все пак. Колкото и да не ни се иска, по това време на годината слънцето изобщо не го правят както през добрия стар август и това е повече от отчайващо. Поне за мен. Затова реших, че е крайно време да взема нещата в свои ръце и да спретна едно, ако не августовско, то поне майско слънчице. И да ви го представя, защото никой не заслужава да стои неогрят насред това несправедливо климатично и календарно стечение на обстоятелствата. Затова, хайде с мен на пазар за:
-
inm.com1.5 кг свинско каре, цяло парче (да, много добре знам, че сме насред пости, но нека приемем, че някои телесни нужди са с приоритет пред душевните)
-
2 средни глави лук, съвсем постни
-
5-6 с.л. студенопресован зехтин, още по-постен
-
2-3 с.л. сос Уорчестър, най-постен
-
2-3 с.л. тъмен соев сос, отвъд постното
-
2-3 с.л. хубаво червено вино, понеже е символ на Христовата кръв
-
сокът от половин лимон
-
2-3 с.л. стрита суха мащерка
-
сол и черен пипер на вкус
И нека бъде светлина:
За целите на настоящия проект ще ви е наложително да измиете месото и да го подсушите добре с кухненска хартия или друго попивателно средство по ваш избор. След това пристъпвате към оформлението му по следния начин: започвате да го разрязвате на филии с дебелина около 1.5 см. Много е важно да не ги отделяте от парчето, а да ги оставите свързани помежду си в тънката им част (за справка – картинката по-долу). Това, което следва, е обилно и повсеместно намазване със зехтин и подправяне със сол, черен пипер и мащерка.
След като приключите с този ритуал на натъркване и щателно си измиете ръцете, е време да оформите слънцето. Това става чрез ветрилообразно разстилане на карето в достатъчно голяма за целта тава. Нарежете лука на кръгчета и ги наредете между слънчевите лъчи, т.е. пържолките, така че да се показват наполовина. От Уорчестъра, соевия сос, виното и лимоновия сок и си забърквате марината, която изливате равномерно върху получения соларен проектошедьовър. После прибирате в хладилника за цяла нощ или дори 24 часа. Да, хубавите неща стават бавно, още повече, че тук действаме и с някои напълно здравословни съображения.
Кирил РусевПриемаме, че голямото чакане под формата на сън и други забавни дейности е приключило и оттук-нататък ни остава само малкото чакане. То започва непосредствено след като сте напъхали маринованото свинеслънце във фурна, загрята до 180ºС и приключва само около час по-късно.
Има ли нужда да ви казвам какво да правите след това? Намазвате се със слънцезащитен крем, фактор 18 000.43, слагате слънчеви очила, по-тъмни от нощта, и се хвърляте в тавата с голи ръце, защото ножът и вилицата така или иначе ще се стопят.
Добави коментар