Ще ме извините, но напоследък съм на франкофонска вълна :) Затова и днешната рецепта е подчертано френска.
Е, не си представяйте, че е нещо претенциозно, де. Всъщност, смятам да ви покажа как да си приготвите сос винегрет "а ла франсе".
Същия бихте могли да комбинирате с различни видове салати, както и с редица основни ястия. Добре е да знаете, че в Страната на петлите въпросният сос е наистина на голяма почит.
За да си го забъркате, ще ви трябват:
- 1 пълна супена лъжица дижонска горчица
- 2 супени лъжици бял винен оцет (спокойно може да го замените и с ябълков) или лимонов сок
- 6 супени лъжици зехтин (ако ви се струват много, бихте могли да сложите и по-малко)
- морска сол, черен пипер (по преценка)
Значи, най-напред в подходящ съд комбинирайте горчицата и оцета, до пълното им сприятеляване. Сега е моментът да добавите и солта, тъй като на този етап тя ще се разтвори съвсем бързо и лесно.
Накрая изсипете и зехтина и разбъркайте сместа с телена лъжица. Имайте предвид, че в някои части на Франция винегретът понякога се прави и с орехово олио. Опитайте и вие, ако въпросната мазнина ви е на сърце.
Накрая поръсете черен пипер и това е...
За вкус може да добавите в сместа също и: нарязана скилидка чесън, любимите ви свежи или сушени подправки, настъргана лимонова кора, кафява захар или настъргано сирене :)
Добави коментар