Независимо дали се опитвате да натрупате мускулна маса или просто да влезете в по-добра форма, вероятно консумирате протеинови шейкове в някакво определено количество. За много хора те първоначално са истинско удоволствие, но впоследствие стават крайно досадни, особено, ако са се запасили с голямо количество протеин от един вкус.
Това, което ще ви дадем днес, е проста схема, чрез която не само ще си осигурите нескончаемо разнообразие от шейкове, но и ще изстреляте тяхната хранителна и енергийна стойност в небесата.
Стъпка №1: Лед. Разбит на сняг в блендера. За плътност и защото се предполага, че от студените напитки се отслабва повече. Не разчитайте на кой знае какви видими ефекти от второто обаче. Ако предпочитате шейкът ви да стане по-гъст (тип "скрежина"), бихте могли да използвате по-голямо количество (около 10 кубчета).
Стъпка №2: Плод. Замразените плодове придават повече гъстота. Тук имате много варианти, като добри комбинации в зависимост от аромата на протеина се получават с ябълка, киви, банан, пъпеш, ананас, сварена тиква, всякакви видове горски плодове. Ако ограничавате количеството въглехидрати в менюто си, заложете на последните. Боровинките са отличен избор.
Стъпка №3: Зеленчук. Да, звучи извратено, но има зеленчуци като броколи и спанак, които много добре се вписват в шейковете, без да се отразяват особено на техния вкус. А получавате сериозен принос към хранителната стойност на напитката с цената на минимум калории.
Стъпка №4: Протеинова пудра. В предпочитано от вас количество, марка и аромат.
Стъпка №5: Ядки или семена. Орехи, бадеми, лешници, кашу, ленено и конопено семе, сусам. Добър вариант са фъстъченото и бадемовото масло, стига да можете да си намерите качествен продукт. Можете да ги дозирате в зависимост от това какъв е целевият ви калориен прием. Имайте предвид, все пак, че калориите от ядки са със съмнителна усвояемост.
Стъпка №6: Мазнина. Тази стъпка е по избор, но е много важна, ако гоните завишен калориен прием. Добри варианти са течна сметана от животински произход, зехтин, кокосово масло.
Стъпка №7: Течност. Количеството зависи от предпочитаната от вас гъстота на шейка. Основният ви помощник тук е водата, но можете да опитате варианти с изстуден зелен или плодов чай (домашно приготвени!). Ако желаете бонус-калории, имате на разположение кокосово и краве мляко. Второто само в случай, че го толерирате добре.
Стъпка №8: Топинг. След като сте разбили всичко и сте го изсипали в чаша, бихте могли да му придадете още малко вид и вкус, като го аранжирате с настърган черен шоколад, кокосови стърготини, мляно кафе или какао, канела или ванилия.
Готови? Наздраве!
Добави коментар