Изненада! В това произведение на кулинарното изкуство отново има яйца, но този път те не са най-важната съставка :) Броколите обаче са! А ако и вие обичате къдравия зеленчук колкото нас, значи тази рецепта е специален подарък за вас.
А преди да я реализирате, бързо запишете необходимите продукти за 12 симпатични, зелени мъфини. Ще ви трябват:
12 розички броколи
около 270 грама масло
50 грама захар
4 яйца
300 грама брашно www.etsy.com
1 супена лъжица сода за хляб
1 супена лъжица куркума
сол на вкус
Допълнително готварско приспособление:
форма за печене на мъфини
миксер
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 180 градуса.
Междувременно, във вряща вода запарете за около три минути броколите. После ги изцедете и старателно подсушете розичките с хавлиена кърпа.
След това разбийте маслото в подходящ съд с миксер, до получаване на кремообразна текстура. Добавете захарта и яйцата (едно по едно) и разбъркайте.
В отделен съд пресейте брашното и го комбинирайте със содата, куркумата и солта. Към получената смес добавете първоначално приготвения микс и разбъркайте до образуване на хомогенна маса.
В дъното на всяка формичка разстелете малко количество тесто, за да оформите по този начин своеобразно гнездо. В същото поставете розичката в изправено положение, която след това покрийте с още един слой тесто. Оформете получения мъфин с шпатула, без да се престаравате.
Важно: металните формички (има и силиконови) се нуждаят от допълнителни хартиени кошнички, за да успеете да извадите по-лесно готовите кексчета. Независимо от материала, от който са изработени формите, не трябва да се пълнят догоре – тестото трябва да заема около 2/3 от обема им.
Когато сте напълнили и затворили всички "гнезда", сложете ги да се пекат във фурната за около 30-35 минути. Идеята е отгоре да хванат лека кафява коричка и да са твърди на допир.
А преди консумация оставете мъфините да се охладят добре, за да са още по-вкусни.
Е, добро утро и приятна закуска :)
Добави коментар