Докато бяхме на темата за злоядството, се сетих как навремето за семейството ми беше изключително предизвикателство да ме накара да ям риба. Впоследствие, с достатъчно много опитвания, успях да свикна с вкуса, който намирах за потресаващ. На няколко пъти дори успях да се самоизненадам, приготвяйки някои доста сполучливи рецепти, които истински ми харесаха.
Най-накрая открих филето от сьомга, което за мен е идеалното парче риба поради комбинацията от цвят, вкус, текстура и, забележете – липса на кости! Всъщност, в костите на рибата вероятно се крие минимум половината от причината, поради която не я предпочитам като храна, но както и да е.
Днес искам да споделя с вас една от гореспоменатите рецепти, която ме разплака от първия път и до ден днешен дори мисълта за нея извиква сълзи на очите ми.
Необходими продукти за 4 порции:
-
800 гр филе от сьомга
-
180 мл (3/4 чаша) прясно изцеден сок от портокал
-
2 супени лъжици прясно изцеден сок от лимон
-
3 скилидки чесън, пресовани или ситно накълцани
-
1 супена лъжица ситно накълцан копър
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В средно голяма тавичка за печене комбинирайте портокаловия и лимоновия сок, чесъна и копъра. Нарежете филето на 4 що-годе равни части, а тях поставете с кожата нагоре в получената марината. Покрийте съда и го приберете в хладилника за около 3 часа, за което време рибата ще се сготви частично благодарение на киселината в цитрусовите сокове. В края на третия час загрейте фурната до 190º С. Извадете рибата от хладилника, отървете се от половината марината и запечете за 15-тина минути.
Сега вече знаете какъв вкус имат мечтите :)
Добави коментар