Предупреждавам, че това, което сте на път да прочетете и разгледате, не е точно рецепта. По-скоро е една манипулация с възможно най-семпло приготвената храна – вареното яйце. Въпросната техника е дело на неуморно изобретателните японци, които изключително много обичат да си играят с храната до степен на гавра. Готиното е, че в процеса се раждат и някои добри идеи, които просто няма как да останат незабелязани и несподелени от яйцелюбец като мен. Наясно съм, че повечето от вас не биха били склонни да отделят 20 минути от времето си, само за да се избъзикат с формата на едно варено яйце, но пък аз се чувствам длъжен да ви изкуша. Освен това, по този начин, дори по-неумелите в кулинарно отношение винаги ще могат да изненадат половинката със семпла, но трогателна закуска в леглото. Единственото, от което ще имат нужда за целта, е:
-
1 брой яйце, твърдо сварено и обелено, докато е горещо
-
Картон от кутия мляко (или сок), изрязан в правоъгълна форма, измит и подсушен
-
Молив с кръгло сечение или друг подобен предмет
-
2 броя ластици
Процедурата е следната. Взимате картона и го прегъвате по средата. Слагате все още горещото яйце в сгъвката и поставяте молива отгоре му, както е показано на картинката. Много е важно да е прясно сварено и горещо, защото в противен случай рискувате да се разпука при пристягането. Въпросното пристягане става с помощта на двата ластика, които се увиват около двата края на картона, така че да придържат молива притиснат през средата на яйчицето. Сега единственото, което ви остава, е да забравите тази своеобразна инсталация в хладилника за 10-тина минути. След това вадите и разрязвате наполовина.
Воала, както обичат да казват японците!
Добави коментар