Зърнените храни са неразделна част от всяка диета, тъй като осигуряват на организма много протеини, въглехидрати и фибри, а също и други основни хранителни вещества.
Но кои зърна са най-добри за нас?
Business Insider избира най-често срещаните групи от цели зърна, измерва еднаква доза от тях и ги класира въз основа на съдържанието на хранителни вещества и по-точно, количеството на добри вещества, които получаваме за всяка калория, която ядем.
14. Див ориз
Той не притежава нищо забележително като хранителни вещества. Единственият плюс е, че е нискокалоричен.
Калории за половин сготвена купичка: 83
13. Царевичен хляб
Хранителното съдържание на царевичния хляб, който е направен от царевично брашно, зависи от рецептата и от останалите съставки, които влизат в нея. Царевичният хляб е на дъното на класацията заради относително ниското съдържание на фибри. Въпреки това има по-високо съдържание на витамин А и калций, отколкото други зърнени храни.
Калории за парче от 60 грама – 198
12. Кафяв ориз
Въпреки че кафявият ориз е по-добър от повечето видове ориз, той съдържа най-малко количество желязо, в сравнение с останалите. Предимството му обаче е, че има по-високо съдържание на витамин Б6 и фибри.
Калории за половин сготвена купичка: 124
11. Ечемик
Ечемикът съдържа солидно количество фибри и желязо. Той е полезна добавка към салатата.
Калории за половин купичка; 96
10. Ръжен хляб
Ръженият хляб е добър вариант за сандвич, пълен с протеини и фибри. Той предоставя на организма 14% от необходимата дневна доза фибри и 10% от протеините.
Калории за две филии: 166
9. Пълнозърнести спагети
Пълнозърнестите спагети са най-препоръчителният вид паста. В нея се съдържат фибри, желязо, магнезий и важни минерали за мускулите и нервната система. Полезни са още за регулирането на кръвната захар и кръвното налягане.
Калории за половин купичка: 112
8. Киноа
Киноа - любимата суперхрана, на която бе посветена цяла година (2013 г.). Тя е известна с високото си съдържание на протеин и с това, че е добър заместител на ориза.
Калории за половин купичка: 110
7. Пшеничен хляб
Пшеничният хляб надминава останалите видове хляб в класацията заради високото сърдържание на протеин и ниския брой калории в него. Две филии съдържат 10% от препоръчителната дневна доза на витамин Б6, който е важен за редица процеси в тялото, включително и за метаболизма.
Калории за две филии: 140
6. Елда (Гречка)
Елдата, по-известна у нас като гречка, съдържа повече протеин дори от киноата или почти ¼ от необходимата за организма дневна доза магнезий. Една порция съдържа и 17% от препоръчителният прием на фибри.
Калории за половин сготвена купичка: 146
5. Просо
Просото може да бъде добавено към вкусна салата. То съдържа голямо количество фибри, витамин Б6 и малко калории.
Калории за половин сготвена купичка: 104
4. Сорго
Соргото има много високо съдържание на фибри или 34% от необходимата дневна доза само от една порция.
3. Варена царевица
Варената царевица има високо съдържание на калций, който е важен за нормалната функция на нашите органи. Богата е на витамин Б6 и на протеини. Царевицата е смятана и за зеленчук, и за зърнена храна. Недостатъкът е, че съдържа много калории и въглехидрати.
Калории на половин купичка: 303
2. Амарант
Амарантът е слабо позната псевдо зърнена храна. Той е добър източник на всякакъв вид хранителни вещества. Най-често се консумира сварен, но може да бъде добавен и към салата.
Калории за половин сготвена купичка: 125
1. Овесени ядки
Овесените ядки съдържат по-голям брой полезни хранителни вещества на калория, отколкото всяка друга зърнена храна в класацията. В половин купичка има 38% от необходимата дневна доза желязо, 17% витамин Б6 и има високо съдържание на фибри, протеини и калций.
Калории за половин купичка: 80
Източник: economic.bg
Добави коментар