Витамин Ц е един от най-важните витамини за нашия организъм. Той участва в почти всички функции на тялото ни. Доказано е, че високия прием на този витамин намалява опасността от
настинка и грип през зимните месеци. Той е важен за растежа на тялото, както и предпазва кожата от проблеми. Витамин Ц помага за заздравяването на кръвоносните съдове. Този витамин също и съдържа
водата, което означава, че през летните месеци вие губите по-малко течности.
Навярно всеки от вас знае, че в портокалите има големи количества витамин Ц. Ето още 5 храни, които имат по-големи количества на този жизнено важен витамин, от колкото портокала.
Чушка. Този зеленчук има ниско количество на калории, а 1 купа з чушки съдържа 155 милиграма витамин Ц. Минималната доза витамин Ц, която трябва да приемаме през деня е 75
милиграма, което означава, че чушките дават двойно повече витамини. Ниското ниво на калории прави чушките идеалната част от вашата диета.
Thinkstock/Guliver
Папая. Всяка половина на този екзотичен плод съдържа невероятните 238 милиграма витамин Ц, което е цели 4 пъти повече от дневната необходима доза от този витамин.
foter
Гуава. Този тропичен плод, който от скоро може да се намери в големите магазини в България съдържа невероятните 337 милиграма витамин Ц, което е 6 пъти повече от дневната
доза.
freedigitalphotos.net
Зеле. Този зеленчук слага портокалите в малкия си джоб с 300 милиграма витамин Ц на 1 зелка. Освен това той има 150 милиграма антиоксиданти и 684 милиграма калий. Това прави зелето
един от най-препоръчваните зеленчуци за диета.
inm
Ягоди. В 1 ягода се съдържа еднакво количество витамин Ц както в 1 портокал. Но кой изяжда само 1 ягода? Този вкусен пролетен плод е същински извор на здраве и не трябва да се
пропуска, когато му е сезона.
Вижте още: 5 храни, които дават енергия
Добави коментар