Всички зайци да си гледат работата! Ако някой ще яде зеле, то това ще съм аз :)
Ъъъъъ... Добре, де, няма да постъпвам егоистично и ще споделя страхотния зеленчук с вас, защото ви харесвам, наистина.
Хубаво е да знаете, че, освен вкусен, зеленият герой е пълен с полезни хранителни съставки. Не е случайно, че различни народи хрупат листата му от древни времена. Египтяни, римляни, гърци – всички го обожавали и вярвали искрено в здравословната му ефикасност.
Готиното е, че има много видове зеле (в различни цветове и форми), като все пак най-разпространено у нас е бялото или т. нар. зелено. Но възнамерявам да ви запознавам с тях поотделно, че имат разнообразни профили.
Повечето разновидности на днешната суперзвезда обаче могат да се похвалят с най-малко 2 общи характеристики:
- имат сравнително високо съдържание на витамин C, на витамин К и на бета-каротин
- добре заредени са и с фибри
inmВ същото време, в зелето може да откриете витамините B1 и B2.
Освен това, зеленчукът е доста богат на ценни минерали, между които с най-осезаемо присъствие определено са:калият, калцият и фосфорът.
Другото страхотно качество на мистър Зеле е, че съдържа солидно количество вода, което означава, че редовната му консумация ще ви хидратира максимално добре.
И не на последно място – господинът никак не е калоричен. В 100 грама има само 25 калории, което го прави незаменим приятел на всички диетуващи.
Би било добре да го консумирате в сурово състояние, тъй като при термична обработка губи част от хранителните си характеристики.
По този повод, ето една добра идея за кулинарната му реализация :)
Да ви е вкусно!
Добави коментар