Продължаваме със здравословното състезание, което стартирахме миналата седмица. Припомняме, че всички хранителни продукти, които включихме в него, са с доказани хранителни качества. Но някои от тях наистина са безспорни шампиони и сме длъжни да им обърнем подобаващо внимание.
Ако Попай морякът знаеше...
Сигурно щеше да предпочете къдравото зеле пред така любимия си спанак. Защо?
Фактите говорят, че то съдържа четири пъти повече витамин C, повече бета - каротин и витамин K. Както знаете, последният предпазва от кръвни съсиреци и съдейства за здрава и силна костна система.
Досадно или не, къдравото зеле може да се "похвали" и с три пъти по-голямо съдържание на лутеин и зеаксантин – каротеноиди, които имат силна антиоксидантна дейност и се грижат за здравето на очите ви.
Ако не сте почитатели на салатите, защо не си направите "чипс" от къдраво зеле? Много е лесно: разстелете накъсани листа от него в тавичка. Овкусете ги със зехтин, подправки и сол и печете във фурната за 15 минути, докато станат хрупкави и вкусни.
Добави коментар