Лятото е сезонът на плодовете и е хубаво да се възползваме от този факт. Вече ви предложихме идея как да се разхладите с диня, а сега решихме да ви подсетим и за един малко позабравен плод или може би просто не много масов – черницата. Сезонът на черниците е точно сега и това е хубав повод да се информираме за ползите от този плод.
В България са разпространени два вида черници – черна и бяла. И двата са много вкусни, но е трудно да се снабдите с този плод, освен ако не отглеждате такова дърво. Черниците са много нетрайни и трябва да се консумират непосредствено след набирането им. В някои био магазини се срещат и изсушени черници, които трябва да имат етикет с информация за произхода.
Плодовете на черницата са много богати на витамини, най-вече A, C и B2.
100гр. черници съдържат:
43 калории
9.8 гр. въглехидрати
1.44 гр. белтъчини
1.7 гр. фибри
0.4 гр. мазнини .Bambo. / photo on flickr
От плодовете на черницата се правят компоти, мармалади, сокове и вино, а листата могат да се сварят на отвара, която е полезна най-вече за укрепване на имунната система. Плодовете са препоръчителни при сърдечноболни, а белите черници подобряват зрението.
Рецепти с черници няма да ви предлагаме, защото са най-вкусни веднага след набирането си в натурален вариант. Само ще ви подсетим, че черните черници цапат много, така че внимавайте докато хапвате.
Добави коментар