Кой е казал, че през зимният сезон не разполагаме със суперхрани и супернапитки на трапезата си?!
Едва ли някой ще се противопостави на твърдението, че с всеки сезон си идват и продуктите, които носят наслада на сетивата и огромни ползи за здравето.
Предлагам ви да се съсредоточим върху една напитка позната от векове в редица страни, която спокойно може да бъде отлична защита срещу простуда и грип и в същото време да ви зареди с
настроение.
Е, само не трябва да прекалявате с количествата, защото съдържа и алкохол. Но, ако се ограничите до една малка чаша дневно ще извлечете само ползи.
Thinkstock/Guliver
На греяното вино можем спокойно да се доверим като отлична превенция срещу настинка, грип и други заболявания на дихателните пътища. Лично аз посягам към тази гореща напитка едва
когато вече съм болна, но може би трябва да поправя тази грешка и да я приемам в минимални количества през зимата, но всекидневно.
Задължителното условие греяното вино да ви подейства отпускащо, отпушващо носа и бронхите е да се пие докато е горещо.
Напитката е подходяща да се приема и от хора прекарали инфекциозни заболявания, но също така и при физическо и психично изтощение, защото тя ще възстанови силите и ще укрепи организма ви. Освен че
е доста калорична, влияе и съдоразширяващо.
Един от най-силните страни на греяното вино е истинският гроздов сок, който не е задължително да е приключил своята ферментация, но за да се възползвате от ползите му – трябва да се затопля на
ниска температура и да не се допускате кипене!
Втората суперсъставка е: карамфилът,
който има сериозни противовъзпалителни свойства, а
цейлонската канела ще ускори обмяната на веществата и ще подобри кръвоснабдяването. Няма да позволи и покачване на кръвната захар в кръвта.
Лично аз предпочитам греяното вино приготвено с мед, вместо със захар. Другата изключително важна особеност за тази топла напитка е отделно да накиснете с вряла вода за около 5 минути канелата и
карамфила. Водата е добре само да покрие карамфила.
Мед добавете към виното, а след като температурата на водата и виното се изравни – смесете двете съставки, добавете резен ябълка, портокал или лимон, малко количество коняк и пийте с наслада.
Рецепта за греяно вино можете да откриете ето
ТУК.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Греяно вино срещу простуда и грип
Гореща напитка за студените дни даряваща ни със суперсили
Добави коментар