Ако мислите, че бактериите са синоними на "микроби”, помислете отново. Пробиотиците се намират в червата и второто им име е живите добри бактерии! Данни от изследване сочат, че за една година около 4 млн. души са използвали някаква форма на пробиотични продукти.
Но каквo са пробиотиците всъщност? Вярно е, че някои видове микроорганизми могат да причинят поражения върху имунната ви система, ала пробиотиците всъщност могат да помогнат за укрепването ѝ. Когато приемате полезни бактерии, те могат да помогнат на вашето тяло да се бори с бактериите, причиняващи заболявания, и да предотвратят пораждането на инфекции.
Изследване през 2018 доказа, че диверсификацията на бактериите в червата с пробиотици може да помогне за предотвратяване на диария и инфекции на горните дихателни пътища или обикновена настинка.
Други проучвания показват, че ползите могат да се простират отвъд червата: пробиотиците могат да облекчат симптомите на депресия, вероятно чрез понижаване на нивата на възпаление в организма.
Пробиотиците могат да бъдат намерени под формата на добавки, но те също присъстват естествено във ферментирали храни и млечни продукти.
Искате ли да ги опитате? Ето 8 варианта за пробиотични храни, както идеи как да им се насладите.
1. Кефир
Кефирът е истинска пробиотична бомба! 1 чаша обезмаслен кефир съдържа 12 вида полезни бактерии, включително Lactobacillus, тип бактерии, за които се смята, че предотвратяват и лекуват диария и Bifidobacteria – бактерия, която може да помогне за облекчаване на диария и запек.
Тъй като кефирът е ферментирал - това означава, че захарите се изяждат от активните бактерии – т.е. напитката е 99% без лактоза.
Също така кефирът е отличен източник на калций. Чаша кефир съдържа 316 мг калций и 9 г протеин, което е повече, отколкото бихте открили в едно голямо яйце. Можете да се насладите на кефира, като го комбинирате и подсладите с пресни плодове или като го прибавите към смути.
2. Kисело мляко
Подобно на кефира, киселото мляко съдържа много пробиотици; също така е с ниско съдържание на мазнини, някои видове съдържат и бактерията Lactobacillus. Киселото мляко може да се похвали с впечатляващите 20 г протеин в 200 г порция.
Също така има високо съдържание на рибофлавин - витамин В, който помага на клетките ни да се поддържат здрави. Богато на минерали като калций и калий, нужни за изграждането на силни кости и поддържането на функционирането на бъбреците и сърцето.
Можете да ядете кисело мляко и плодове за закуска или междинна закуска, но и не само. Добавяйте го към супи, сосове и сладкиши.
3. Кисело зеле
Естествено ферментирали храни като кисело зеле също съдържат пробиотици. Според проучване от 2018 г., киселото зеле съдържа млечнокисели бактерии, включващи Lactobacillus brevis, пробиотик, който намалява шансовете за заразяване с грип.
Киселото зеле съдържа фибри (около 3 г за чаша), калий, витамин С и витамини В. Освен това има фитонутриенти, общи за кръстоцветните зеленчуци, за които е установено, че имат свойства за борба с рака.
4. Кисели краставички
Както киселото зеле, киселите краставички също са отличен източник на пробиотици. Един голям буркан предлага почти 2 г фибри и 31 мг калий.
5. Мисо
Мисо или японската ферментирала соева паста е друг много добър източник на пробиотици и за разлика от повечето източници на вегетариански протеини (като граха и конопа), соята е богата на протеин, което означава, че съдържа всичките 9 основни и незаменими аминокиселини!
Всяка супена лъжица мисо съдържа около 2 гр протеин и 634 мг натрий. Мисо придава солен и обогатен вкус на ястията. Добавете пастата към супи, зеленчукови ястия.
6. Комбуча
Тази газирана напитка е спечелила високо признание благодарение на високото си пробиотично съдържание. Традиционна комбуча се прави от подсладен със захар черен чай и след това се добавя стартерната бактерия, подобно на желирана палачинка, която седи в горната част на чая, за да стимулира процеса на ферментация.
Чаените листа са естествено богати на антиоксиданти като витамин С и В2, както и на полифеноли. Можете да си направите своя домашна комбуча, но по-добре се доверете на тази в магазина.
7. Темпе
Темпе или ферментирали соеви зърна съдържа пробиотични бактерии от вида Bifidobacterium, както и Lactobacillus rhamnosus. Около 100 г темпе съдържа 346 мг калий и 17 г протеин – почти толкова, колкото една кофичка 200 г кисело мляко.
8. Кимчи
Азиатското кимчи се прави от зеле, червени чушки, лук и репички. Съдържа бактериите Lactococcus и Streptococcu. Изследванията показват, че също така е добър източник на други хранителни вещества, включително бета-каротин (ярък пигмент в сладките картофи, който действа като антиоксидант), витамин С и фибри (2. 4 г на 1 чаша). Можете да си приготвите кимчи и да го сервирате като гарнитура към нудълс, рамен, сандвичи, ориз и др.
Източник: Gotvach.bg
Добави коментар