За черния дроб могат да се изпишат един милион статии и нито една от тях няма да е лоша. Всъщност, единственото недобро нещо, което може да се каже за този супер важен орган, е че не е успял да адаптира вкусовите си качества към предпочитанията на всеки. Затова много от нас избягват да го консумират и по този начин се лишават от всички онези полезни неща в него.
Възможно е да не се интересувате изключително много от тези работи, затова тук е мястото за споменем, че черният дроб е възможно най-добрият начин да обезпечите нуждите си от витамин А, фосфор, цинк, както и целия спектър витамини от В комплекса.
Но да се върнем на въпроса за вкуса. В опит да го подобрим, преди време пуснахме една рецепта за черен дроб, която се хареса на много хора. Днес обаче ще вдигнем нивото с още едно стъпало, представяйки ви идея за направата на онова, което винаги се е приготвяло предимно и основно от споменатия орган, а именно - пастет. За да я реализирате, ще ви трябват следните продукти:
-
1 кг черен дроб (говежди или по-добре - свински), нарязан на малки парченца 2 на 2 сантиметра
-
2 средноголеми глави лук, накълцани наситно
-
7-8 скилидки чесън, накълцани наситно
-
200 гр масло
-
200 мл готварска млечна сметана
-
200 мл вино
-
100 мл бренди, тъмен ром или коняк
-
2-3 чаени лъжици мащерка
-
5-6 зърна смлян карамфил
-
половин връзка магданоз, накълцана наситно
-
сол и черен пипер, наблегнете на второто
-
ситно настърганата кора на един лимон
-
ситно настърганата кора на половин портокал (по желание)
Начин на приготвяне
Накълцаните лук и чесън се запържват в тенджера на средна към висока температура в малка част от маслото до омекване, след което към тях се прибавят дробът и подправките без магданоза. Малко след това в играта се включва течната сметана и всичко това се оставя да покъкри, докато се редуцира и дробът придобие предпочитаната от вас готовност за консумация. Съдържанието на тенджерата се прехвърля в блендер с останалото масло и пресния магданоз и се оставя на изчакване.
Тенджерата се връща на котлона и в нея се изсипват виното и брендито (или с каквото сте решили да го замените). Оставят се да изврат наполовина и се прибавят в блендера, след което цялата смес се смила до предпочитаната от вас консистенция.
Пастетът се прехвърля в подходяща тава/йенски съд и се охлажда добре преди консумация. След това можете да сте спокойни, че имате супер качествена храна и хранителна добавка в едно, която ви стигне за цяла седмица. Дори ще остане мъничко за най-настойчивите гладници около вас :)
Добави коментар
Това е нещо, за което много се говори, но до момента не сме попадали на солидна информация, която да потвърждава, че в черния дроб се натрупват повече "токсини", отколкото в другите тъкани (особено мастната). Това, че дробът действа като "пречиствателна станция", не го прави задължително най-токсичния орган в тялото.
В същото време в него има едни от най-високите концентрации на хранителни вещества, което прави съотношението ползи/потенциални рискове доста благоприятно.
Поздрави!