Знаете, че колагенът е главният структурен белтък в човешкото тяло и че най-високо е съдържанието му в кожата, нали?
Представете си го като дюшек с пружина, който сте закупили току що от новата мебелна къща на ъгъла на улицата. Когато сте млади, "дюшекът" е здрав и пружинира. Обаче с времето и при постоянна употреба, започва да се отпуска и да пречи на съквартирантите от долния етаж. И на вас самите, разбира се.
Много причини могат доведат до отпускането на кожата и появата на бръчки. Все пак част от проблема е именно в това, че с годините колагенът се стопява и втвърдява. Истината е, че след 25-годишна възраст клетките започват да произвеждат все по-малко от последния и борбата му с ежедневните мимики, гримаси и усмивки става неравностойна.
Добрите приятели ще продължават да ви уверяват, че бръчките ви отиват и вероятно наистина е така... Но ще постъпите добре, ако сторите всичко възможно, за да се радвате по-дълго време на здрава, гладка и млада кожа.
Ще се опитаме да ви помогнем в борбата с времето, като ви запознаем с храните, които помагат на клетките да произвеждат повече колаген и да го поддържат в добра форма.
Соя и тофу
Любимият ви мъж има поне една причина да не харесва продуктите и ястията от соя: последната съдържа доста фитоестрогени. Това са вещества от растителен произход, които представляват аналог на женските полови хормони. На приятеля ви последните може да не му трябват, но на вас – да.
Знаете, че по време на менопауза нивата на женските полови хормони значително намаляват, което пък води до рязка "загуба" на колаген. Научно доказано е, че почти всяка жена с нормален тип кожа се сбогува с 30 % от структурния си белтък в първите пет години след началото на климактериума.
За това в менюто си залагайте на повече соеви продукти, като все пак разчитате на разумния им прием.
Добави коментар