Значи, не си мислете, че лятото ще продължи до края на декември. Би било хубаво, ама... Едва ли :) Ако питате нас, най-гадното нещо в лошото време е липсата на слънце.
Когато не ни огряват слънчевите лъчи, ставаме мрачни, сиви и сърдити.
Освен това, тогава тялото ни е затруднено в производството на така необходимия за нормалното му функциониране витамин D.
Разбира се, гледаме да си добавяме въпросния нутриент по друг начин и най-напред – чрез храната. Залагаме на по-честата консумация на ето тези храни, например:
Признаваме си, че, без значение хранителните ѝ характеристики, обожаваме тази риба. Адски ни е вкусна, няма майтап. Обичаме да я похапваме приготвена така, а често си я спретваме и по този начин.
Готиното е, че само 85 грама сьомга ни зареждат с цели 450 IU витамин D :) Впечатляващо!
Яйца
inmАми, не можем да не споменем неродените деца на кокошката и този път. Темата ги засяга лично.
Все пак, жълтъците се смятат за наистина добри източници на Мистър Д.
Един голям жълтурко съдържа 37 IU от слънчевия нутриент. Звучи добре, нали?
Съветът ни обаче е да консумирате цялото яйце. Че, както сме казвали и преди, и в белтъка има доста полезни работи.
Хоп! Слагаме в кошницата още един любим продукт, в който, макар и в скромни дози, отново откриваме запаси на витамин D.
Слънчевият симпатяга присъства в сиренето рикота, например - в 246 грама има около 25 IU.
Добрата новина е, че сьомгата и много видове сирена биха могли да бъдат комбинирани, с цел по-мащабно D-"витаминизиране".
Е, когато се заредят мрачните дни, хвърлете око на този кратък списък. Струва ни се, че ще ви бъде от полза.
Добави коментар