Когато става дума за връзката между високото кръвно налягане и храненето, повечето от вас неминуемо се сещат, че трябва да ограничат количеството натрий (сол) в диетата си. Твърде малко се говори за значението на калия обаче. А калият и натрият се намират в неразривна взаимовръзка и балансът между тях в организма е от особено значение за здравето. Колкото съвременният начин на хранене е богат на натрий, толкова е беден на калий и магнезий – друг много важен за регулацията на кръвното налягане минерал.
Кои са най-богатите на калий (и магнезий) храни?
-
Спанак. Наред с другите си удивителни свойства, спанакът спомага за понижаване на кръвното налягане благодарение на високото си съдържание на калий (558 мг.) и магнезий (79 мг.)
-
Манголд (листно цвекло). Сравнително рядко срещано на българския пазар, листното цвекло е истински калиево-магнезиев шампион сред зеленчуците с 379 мг. калий и 81 мг. магнезий за 100 грама.
-
Банани. Един средно голям банан съдържа 422 мг. калий и 32 мг. магнезий.
-
Доматен сок. Най-богатият на калий плодов (да, доматът е плод) сок. В една чаша от него има цели 556 гр. от минерала. Препоръчваме ви да си го приготвяте в домашни условия обаче, за да имате стриктен контрол върху количеството сол в рецептата.
-
Сок от портокал или грейпфрут. Една чаша сок от портокал съдържа 496 мг. калий. До тези стойности се доближава и сокът от грейпфрут, в който калият е 378 мг.
-
Сушени кайсии. Та-да-да-да! В 100 гр. сушени кайсии се крият внушителните 1162 мг. калий. Единственият недостатък е тяхната висока калоричност.
-
Авокадо. Едно авокадо може да съдържа между 690 и 1067 мг. калий в зависимост от сорта. В допълнение получавате и солидна доза здравословни мазнини.
-
Варива. Почти всеки вид бобово е много богат на калий. В 100 гр. бял боб се съдържат 1406 мг. калий и 120 мг. магнеций. В случай, че купувате суров боб, не пропускайте да го обработите правилно преди да го поднесете на масата.
Добави коментар