Менюто е от изключително значение през есенно-зимния период, за да подготвим имунната ни система да се справи с вирусите. Затова вижте какво е най-добре да похапвате през това време на годината, за да се спасите от боледуване.
Боб
Бобът е източник на растителни протеини и сложни въглехидрати. Но той е и много богат едновременно на витамин С и цинк. С богато съдържание на фибри е, което го прави много ценен за храносмилателната система, тъй като фибрите в него подхранват полезните бактерии в червата. А тези бактерии до голяма степен оказват пряко влияние и върху имунната система. В една чаша сварен боб се съдържат около 19% от витамин С и 14% от цинка нужни на организма за деня.
Зърна от соя
Едамаме или зърна от соя са също много добър източник едновременно на витамин С и цинк. Според Livestrong.com, една чаша варено едамаме доставя около 11% витамин С и 19% цинк от количествата за деня
Грах
Една чаша варен грах доставя приблизително 64% от дневната нужда от витамин С и 16% от количеството цинк, необходимо на организма и имунната система. Грахът е богат източник още на протеини, желязо, магнезий, фолиева киселина, витамини от група.
Авокадо
Едно средно голямо авокадо осигурява около 22% от дневната нужда на организма от витамин С, както и около 12% от необходимите количества цинк. Редовната консумация на авокадо може да подпомогне овладяването на кръвната захар и лошия холестерол. Авокадото е пълно с полезни мазнини, които са ценни за нервната и сърдечносъдовата система. С високо съдържание на фибри е, което го прави полезно за храносмилателния тракт, според клиника Майо.
Спанак
Спанакът е много богат източник на желязо. Но той е и с високо съдържание на витамин С и цинк. Доставя още важни витамини и минерали на организма, като магнезий, витамин К и А.
Добави коментар