Хималайската сол е кристал добиващ се от Солната верига (Salt Range). Планината се намира в подножието на Хималаите на територията на Северен Пакистан. Формирането на Солната
верига е отнело между 250 и 500 милиона години. Счита се за един от най-големите и най-стари солни депозити в света.
Хималайската сол придобива истински широка популярност през 2003 година, когато немски учени правят цялостно проучване на състава на солта и откриват над 10 ценни минерала. Смята се за най-чистата
от примеси сол на планетата, която дарява тялото ни със здраве и енергия.
Цветовете на солта са различни от кристално бяла през бледо розова до наситено розова и дори наситено черна. Счита се, че бялата хималайска сол е най-ценна и затова се намира трудно, а и цената и е
в пъти по-висока от тази на останалите. От там идва и другото име на хималайската сол – "бялото злато".
Защо да употребяваме хималайска сол?
По-добра е от всяка друга сол на планетата. Чистата хималайска сол без каквито и да е било примеси съдържа 84 минерала, които са необходими за тялото ни! В състава на солта влизат желязо, сяра,
калий, магнезий и дори натрий, който обаче не води до задържане на вода в организма и не причинява вредите, които обикновено нанася готварската сол. Разтварянето на кристалната сол във вода
води до разпадане на кубичната й структура, в следствие на което йонизираните елементи биват лесно усвоени от организма, а минералните соли във вид на йони изпълняват някои важни функции в
тялото:
- алкализира и възстановява солевия баланс
- разрежда кръвта
- укрепва кръвоносните съдове, подобрява микроциркулацията
- детоксикира организма и обновява клетките и тъканите
- нормализира кръвното налягане
- подобрява клетъчното хранене и целия метаболизъм
- подобрява усвояването на лекарствата и хранителните добавки
- води до повишаване на жизнеността и издръжливостта на организма
- засилва имунитета
- укрепва костите и значително намалява вероятността от развиване на остеопороза
- предотвратява мускулните крампи
- полезна при бременност, тъй като подобрява състава на амниотичната течност
Как да приемаме хималайската сол?
Освен ежедневно в храната, хималайската сол ще ви донесе многобройни ползи, ако си направите наситен разтвор от висококачествени кристали. В стъклен съд или буркан слагате хималайска
кристална сол – наситеният разтвор е готов, когато кристалите спрат да се разтварят във водата. Има неограничена трайност, единствено периодично трябва да добавяте вода и кристали. От така
получения разтвор взимате 1 чаена лъжичка и добавяте към 250 милилитра топла вода, която пиете всяка сутрин на гладно – поне 30 минути преди хранене. Освен това можете да я ползвате за гаргара и
промивки на синусите.
Соленият разтвор ще спомогне за детоксикацията на организма ви, но също така ще ви дари с природна енергия. Ще постигнете алкализиране и баланс на pH, липсата на който е причина за
множество от съвременните заболявания.
Имайте предвид, че хималайската сол не съдържа
йод! Необходимо е да включите в менюто си храни, които ще ви го осигурят. Също така е от изключително значение да купувате кристали хималайска сол от високо качество, защото в противен случай
ще се лишите от ценните за организма ползи.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Хималайска сол - здраве от планината!
Солта на живота
Добави коментар