От кои сте – от тези 98%, които обичат шоколад или от тези 2%, които лъжат, че не обичат? Ако сте от първите, добрата новина е, че може да се поглезите и с домашно направен. Ако сте от вторите, добрата новина е, че също можете да се поглезите с домашно направен. Хубавото е, че на 100% ще сте сигурни какво ядете, защото реално достатъчни са само два продукта. И няма да има пластмаса, каквато беше открита наскоро в известна марка шоколадови изделия (освен ако не решите да си сложите).
Какаово масло и какао на прах. Това е ключът от екофабриката. Необходимо е да се смесят 50 г какаово масло с 2 с.л. какао, за да се получи истински натурален шоколад. Какаовото масло се разтапя на водна баня, като може да се постави съдът с масло в по-голям съд с гореща вода. За 10 минути консистенцията трябва да е станала течна . Добавя се какаото и се бърка добре.
С това приготовлението може да завърши, но може и да започне. Ако предпочитате по-сладичък шоколад, може да си добавите мед. Ако любимият ви е с ядки – давайте, изсипете ядки. Аз моя го направих с листенца мента – вълшебен! Намира ли ви се кокосово масло из къщи – добавете. Защо пък да не изпробвате и с портокалови корички, ягодки или дори люти чушки (съществува такъв шоколад)? Изобщо, дерзайте и сътворете любимия си шоколад, но в един по-здравословен и еко вариант.
Като забъркате всичко, което ви е хрумнало, оставете сместа в хладилник, за да стане шоколадът твърд. Може да подложите върху съда, в който ще изсипете сместа фолио, за да се извади шоколадовото удоволствие по-лесно. Вариант е да направите и бонбони като разпределите течността в празна бонбониера. Между другото, самото приготвяне си е шокотерапия, защото навсякъде около вас мирише на какао. Вкусно!
Как се развихрихте във своята екофабрика за шоколад? Споделете на страницата ни във фейсбук.
Добави коментар