Можете ли да си представите какво точно ще консумираме през 2064 г.? И ние не можем. Само се надяваме, да не започнат да отглеждат дини, които имат консистенция и вкус на пилешко месо например...
Испански експерти по хранене обаче, с помощта на научни методи, а не с въображение, очертаха няколко основни тенденции, за които се очаква да надделеят в развитието на храненето до 2020 г.
Някой може да си помисли, че сред тях изпъкват нови разработки в областта на ГМО, синтетичните продукти и хранителните заместители, но ще сбърка – проучването е независимо и не е използвано за пореден маркетингов удар на големите акули в хранително-вкусовата промишленост. Накратко, според специалистите, хората в следващите 5 до 8 години ще се фокусират все повече върху здравето си, в това число и върху храната като един от важните компоненти за поддържането на доброто им състояние.
Проектът е иницииран от Azti-Tecnalia, център за изследване и развитие, специализиран в проучването на моретата и храната. В начинанието се включили и представители на Академията по дизайн в Билбао и платформата Food Trend Trotters, където ще се публикуват и всички новости, свързани с хранителните тенденции.
Ето и кои са те накратко:
"Изразителна храна"
Или такава с послание, което отговаря на нестихващото желание за информация днес. С други думи, достъпна храна с ясен произход и конкретни качества, автентична и с история.
"Свръхсензитивност"
Мултисетивното преживяване – храната, която не само задоволява енергийните нужди на тялото, но носи пълноценно и удовлетворяващо изживяване на различни нива.
inm.com"Бавни калории"
Тук е заложена идеята за съзнателната консумация, която се отразява положително върху личния и социалния живот на индивида, както и върху околната среда и икономиката. Изборът на качествена храна, която е достъпна, природосъобразна, балансирана и носи удоволствие, е от първостепенно значение.
"Тук и сега"
Силно урбанизираният живот изисква все по-добра организация на времето, а това означава максимална гъвкавост по отношение на храненето – където и когато се наложи.
"Храната като забавление"
Тази тенденция предполага храненето да бъде много повече от обикновен акт на поглъщане и сдъвкване. Приключения, изненади, забавления, емоции – това са добавени стойности към всеки продукт, които ще се очакват в бъдеще.
"Нека бъде просто"
Това най-общо означава храната да бъде приготвена бързо и качествено, да бъде достъпна и да се купува и получава удобно, да се консумира по същия начин и да не оставя купища отпадъци след себе си. Идеята тук е отново да се пестят време и ресурси.
"Моето здраве"
Диетата като балансиращ компонент между физическото, психическото и емоционалното здраве е от изключително значение за качеството на живот изобщо. И трябва да бъде максимално индивидуализирана, за да работи добре.
inm.com"Храна за егото"
Себеизразяването чрез това, което консумираме, ще става все по-силна тенденция в хранителната култура. Изборът, който отличава определен човек или група от хора, ще бъде определящ за мнозина.
Изследователите се надяват, че очертаните тенденции ще намерят отзвук не толкова у потребителите, колкото у производителите и търговците. А последните имат време да се ориентират в обстановката и да поемат в правилната посока, като по този начин и икономическите, и екологичните ползи ще бъдат наистина сериозни.
Ние лично бихме казали, че горните 8 тенденции са доста интуитивни и имат сериозен шанс да станат реалност. Личните ни наблюдения сочат, че хората стават все по-отговорни към себе си и своето
здраве, към това, което консумират, към природата. В този ред на мисли, съвсем логично е да започнат да прехвърлят върху храната си нови значения и нов смисъл.
Добави коментар