Храните, които могат да предизвикат алергични реакции са много и реакцията на всеки човек е строго индивидуална към различните видове продукти. Най-честите са месо, риба, морски дарове,
яйца, мляко, бобови храни, ядки и много други.
Алергията е проява на свръхчувствителност на организма към външни или в самия организъм възбудители, наречени алергени. При контакт с организма алергените предизвикват в него образуването на
специални белтъчни вещества, наречени противотела (антитела). При повторен контакт с организма алергените се свързват с образуваните вече антитела, в резултат на което се получава алергична
реакция.
Симптомите на алергична реакция могат да се проявят в може да се проявят в храносмилателната система, дихателна система, кожа или лигавици. В зависимост на това се проявяват и признаците на
алергичното заболяване, като сърбеж и възпаление в устата, леки или тежки кожни обриви по цялото тяло, животозастрашаващо затруднено дишане и т.н.
Thinkstock/Guliver
Причините за възникване на алергия са замърсена околна среда и въздух, нечиста храна, злоупотреба с медикаменти – като антибиотици и уж на пръв поглед безвредни лекарствени продукти. Но сред
най-сериозните фактори за отключване на алергия са психическото напрежение, ниският имунитет и наследствените фактори.
Дори и да имате наследствени фактори, ако имунитета ви е добър, водите целесъобразен начин на живот без цигарен дим и прекомерна употреба на алкохол и контролирате нивото на стрес в
организма вероятността да отключите хранителна алергия е нисък!
Предлагам ви първите 3 най-популярни хранителни алергии:
Яйца
Thinkstock/Guliver
Алергията към
яйца обикновено се отключва далеч преди детето да тръгне на училище. Често склонността към развиване на тази алергична реакция има до известна степен и наследствен характер. Общо реакцията се
изразява в червен кожен обрив по цялото тяло, придружено със зачервяване и подуване около устата, стомашни спазми, повръщане и дори диария. Алергията от яйца може да се прояви също под формата на
хрема, сърбеж в очите, кихане или астматични симптоми. Този вид алергия може да се отключи и на по-късен етап в живота на човек – следствие на преяждане с яйца, слаб имунитет или стрес!
Мляко
Thinkstock / Guliver
По последни данни 7% от всички бебета страдат от алергия към млякото, но в 80% от случаите тя изчезва до навършване на 3-тата годинка. Признаците на алергична реакция могат да включват обрив, болки
в стомаха, диария, повръщане и дори затруднено дишане. В този случай навременното откриване на алергия към млякото на кърмачетата може да спаси дори живота им. В по-напреднала възраст също може да
се отключи алергична реакция към млякото, която по-скоро може да се дължи на
лактозна нетолерантност поради липсващите в организма ензими.
Соя
Thinkstock/Guliver
Соята е включена в повече от половината от преработените храни. Ако една храна съдържа соя трябва да се посочи на опаковката, а задължението на потребителя е да избягва храните в опаковка или
да чете внимателно съдържанието на всеки продукт, който закупува от магазина. Алергията към соя може да причини подуване на корема, газове, диария и в редки случаи обриви по тялото.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
9-те най-популярни хранителни алергии - I част
Които могат да вгорчат живота ви!
Добави коментар