Нямам никаква представа защо всеки път готвенето около пролетните празници трябва да бъде обвито в булото на някаква невероятно сложна дейност...
"Внимавайте много с козунаците, защото иначе може и да не ви се получат!"
"Яйцата се пукат, трябва да се варят по специален начин!"
"Агнешкото? О, за агнешкото си трябва майсторлък!"
...и след като миналата година успяхме да докажем, че дори двама неопитни мъже могат да приготвят почти индустриално количество нелош козунак, тази година ще демонстрираме как двама мъже опекоха агнешки бут с вкусови свойства, близки до свръхестествените.
Единият от тях беше Венци, който все още е ерген, но вече готви около два пъти по-добре (дами, не се прескачайте!). Другият бях аз, но това не е от чак толкова голямо значение, понеже моята функция беше по-скоро да размахвам фотоапарат и да задавам уточняващи въпроси с цел написването на настоящия материал.
Преди да започнем, на плота извадихме:
- 1 агнешки бут, разбира се (с тегло около 3,5 кг)
- 1-2 връзки зелен лук
- 15-тина скилидки чесън
- черен пипер на зърна
- сух риган
- пресен джоджен
- червен пипер
- студенопресован зехтин
- сол
- галета
- бира (която няма да видите по-нататък в рецептата, да не се чудите защо)
Кирил Русев/FitWell.bg
Начин на приготвяне:
Целият процес започва с внимателното шпиковане на бута, което е и най-времеемката част от активното готвене. С остър нож се правят дълбоки срезове в месото, а в тях съответно се набутват по няколко зърна черен пипер, скилидка чесън (половинка, ако е много голяма) и щедра щипка сол. Не се притеснявайте да не пресолите месото. Както се оказа, то само си знае колко сол му е нужна.
Самото шпиковане изглежда по ето този нелицеприятен начин, но така си осигурявате максимална свобода на достъп до вътрешността на бутчето:Кирил Русев/FitWell.bg
След като сте готови и на разположение имате останали само 3-4 скилидки чесън, сложете ги в блендер (или купата на пасатор) заедно с една връзка зелен лук, щедро количество студенопресован зехтин, листата от една връзка свеж джоджен (тук можете да заместите или да добавите естрагон), няколко щипки риган и 2-3 чаени лъжички червен пипер.Кирил Русев/FitWell.bg
Всичко това се пюрира...
Кирил Русев/FitWell.bg
...и оставя за секунда настрана, докато вие си застелете тавата с фолио. Фолиото намазвате с малко зехтин и покривате с канапе от зелен лук, който да ограничи контакта на месото с алуминия (който не е най-полезното нещо на света, знаете).Кирил Русев/FitWell.bg
След това паркирате бута отгоре и намазвате хубаво със зеленото пюре, което приготвихме преди малко. Всичко се поръсва с галета, защото едва ли има човек, който да не обича хрупкавата коричка.Кирил Русев/FitWell.bg
Завиваме грижливо детето с фолиото и му пожелаваме "На добър час!". Това, което стърчи от фолиото е кабелът на термометър за месо, който впоследствие успяхме да разтопим. По-добре не питайте...Кирил Русев/FitWell.bg
Паркирате в предварително загрята до 180°С фурна и печете около 1,5-2 часа, преди да разгънете за проверка. Времето варира в зависимост от фурната ви и от големината на бута, разбира се. Кирил Русев/FitWell.bg
Ако сте доволни от установеното, оставете бута да се пече непокрит, докато добие апетитен вид и е в пълна готовност за консумация. При нас крайният резултат изглеждаше по този начин:Кирил Русев/FitWell.bg
Ами... това е. Успех, добър апетит, весели празници и не забравяйте да ни харесате във фейсбук, ако обичате храната поне мъничко.
Добави коментар