Храните с "добри" бактерии могат да помогнат за сваляне на високото кръвно налягане, съобщи в. "Daily Mail".
Учени откриха, че солените храни убиват полезните бактерии в храносмилателната система. Без тях организмът започва да произвежда клетки, които увеличават възпалението. Това свива кръвоносните съдове и покачва кръвното налягане, с което се появява опасност от инфаркт и инсулт.
Приемането на "добри" бактерии с храната, може да противодейства на този ефект. Такива има в естествено ферментиралите продукти, като натуралното кисело мляко и киселото зеле.
Експерименти с хора и мишки, поставени на режим с нездравословна храна, показват, че добрите бактерии в пробиотичното кисело мляко компенсират убитите от солта.
Откритието може да доведе до разработване на лечение срещу високо кръвно налягане на базата на кисело мляко.
Полезните бактерии в храносмилателната система на участниците в изследването са намалели, когато яли две седмици солена храна.
Когато получавали пробиотик една седмица преди да преминат на храна с повече сол, нивата на полезните бактерии се запазили.
В изследването са участвали мъже на възраст от 18 до 50 години. Същите резултати са получени и с мишки.
Добави коментар