В празничната кухня на: Катето

И нейната специална рецепта за коледни меденки
В празничната кухня на: Катето

Ако не попадате на сайта ни за първи път, сигурно името Катерина Рангелова не ви е чуждо. Всъщност, това са пълни глупости. Нищо чудно да нямате представа кои сме ние, но да познавате Катето лично или от кулинарния й блог.

И все пак, ако нито едно от двете предположения не попада в мишената на истината, нека кажем няколко думи за Катето. Катето е човекът, който се опитваме всячески да избягваме във фейсбук, защото обикновено съприкосновенията с нея там ни карат да огладняваме. Катето няма проблем с това да яде всичките неща, които готви, и да не тренира редовно, без това да й коства добрата форма.

С други думи, Катето е супер пич и ей сега ще й дадем възможността да ви се представи сама!

1. Коя си ти и какви обичаш да ги готвиш?

Казвам се Катя и обичам да готвя най-вече сладки нещица като се старая да са балансирано-здравословни. Обичам ароматни подправки и нестандартни комбинации.

За готварските си приключения и някои други занимавки разказвам в блога Sugarmouse.

2. Кухнята е... 

...любимото ми място вкъщи :)

3. Не можеш да седнеш на масата без... 

...приятна компания. Ако се налага да ям сама, обикновено ям права :)

4. Не се ли опасяваш, че от всичкото това ядене по Коледа и Нова година може да напълнееш?

Изобщо не се притеснявам. От 2-3 дни изобилно ядене няма да напълнея, пък и в интерес на истината по празниците не ям кой знае колко повече от обикновено.

5. Прибягваш ли до някаква хитра тактика, за да намалиш този риск? 

Тактиката е храната да е качествена и домашно приготвена. :)

6. И за финал, сподели ни, молим те, любимата си рецепта за празниците! 

Труден въпрос :) Не бих казала, че имам любима рецепта, но това, с което свързвам коледните празници, са ароматните подправки - канела, джинджифил, кардамон, карамфил. Тези подправки ползвам целогодишно и много често, но по Коледа ухаят малко по-различно. :)

Така че може да се каже, че любимата ми празнична рецепта е рецептата за меденки. И понеже тази година съм решила Коледата да е по-"здравословна", специално за вас сътворих рецепта за коледни меденки без брашно и без захар (само с малко мед), но пък с много коледни подправки. С тези меденки ще намалите риска от напълняване по празниците ;)

Ето и необходимите продукти за около 10 меденки:

100 г сурови лешници (или бадеми) - фино смлени

50 г  меко краве масло

2 с.л. мед

1 белтък

Подправки

1136166Sugrmouse

1/2 ч.л. канела

1/4 ч.л. кардамон (смлян)

1/4 ч.л. карамфил (смлян)

1/4 ч.л. индийско орехче (смляно)

1/4 ч.л. джинджифил - на прах или настърган корен

1/4 ч.л. черен пипер (смлян)

1/4 ч.л. ванилов екстракт или щипка ванилия на прах

щипка сол

Начин на приготвяне

Разбийте леко белтъка с вилица (да не става на пяна). Добавете смлените ядки и подправките и объркайте, за да се разпредели равномерно белтъкът. Добавете меда и разбъркайте отново. Накрая добавете и маслото, нарязано на много дребни парченца. 

Вече е добре да омесите всичко с ръка докато маслото напълно се абсорбира и се получи гладка, мека смес.

Оформете на топче, покрийте купата с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 30 минути. 

Включете фурната да загрява на 160°С и покрийте подходяща тавичка с хартия за печене.

Извадете сместа от хладилника и я разстелете в тавата (може да ползвате точилка, но може и с ръце). Трябва да се получи пласт с дебелина от 2-3 милиметра. 

С остър нож разграфете на правоъгълници – колкото големи искате да са меденките. Или пък ползвайте други форми.

Печете в загрятата фурна за около 10-15 мин. или докато бисквитките започнат да се зачервяват.

Оставете ги добре да изстинат в тавата и едва тогава разрежете по маркираните линии и отделете.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември