Много добре си спомням първата романтична вечеря, която спретнах на Киро. Реших да му правя паста със зеленчуков сос от тиквички и от разни други работи. Пълен провал! Специалитетът ми стана толкова безвкусен, че дори кучетата в Студентски град не го харесаха ;)
Това обаче изобщо не се отрази на романтичните ни намерения. Напротив. Киро оцени факта, че съм се постарала да го изненадам и ми прости кулинарната грешка. Тогава именно разбрах, че готвенето е секси, без значение какъв е резултатът.
Петя Щифлер също може да потвърди тази проверена истина. Красивата българка готви от малка, води кулинарен блог и искрено вярва в силата на храната като афродизиак. Спретвала е не една романтична вечеря и може да ви разкаже много за изкушаващото готвене.
Така че бързо скочете в следващите редове, за да се научите как се правят секси манджи:
***
Здравей, Петя! За теб знаем, че си страстен кулинар, който е автор на две готварски книги - "111 рецепти около света" и "69 изпитани афродизиака". Разкажи ни: как и кога готвенето се превърна в твоя страст или както се казва – как започна всичко :)
Откакто се помня, готвенето е било моята първа, а предусещам - и доживотна страст. Още като ученичка в първите класове ощастливявах бабите ми и комшиите с моите "произведения" от рода на: питки, яйца по панагюрски, баници с халва, курабийки и т.н.
Винаги съм се наслаждавала на храната, независимо дали е хрупкав хляб с масло или най-изискано ястие в известен ресторант. Това го препоръчвам и на всички читатели, все пак се храним по няколко пъти на ден, не би трябвало да ни е все едно какво поглъщаме и да го правим автоматично, в лошо настроение или в стрес.
Участвала си в реалити предаването "Lord of The Chefs". Защо реши да се включиш в това предизвикателство и какво научи от него?
Приятели, видели рекламата, ми се обадиха да се запиша за участие. Записалите се били около 7000-8000. Бях от 150-те допуснати до кастинг и се оказах една от 16-те избраници на журито. Наистина се оказа голямо предизвикателство. За мен най-интересното беше да сравня моите кулинарни знания и възможности с тези на професионалистите. Констатирах, че човек в екстремни ситуации най-добре опознава себе си.
Научих, че за да се отдадеш страстно на готвенето, не е задължително да си професионалист. Затова има много примери в живота, като швейцарката Елфи Касти (Elfie Casty), германката Сара Винер (Sarah Wiener) и много други. В не един ресторант по света готвят готвачи, утвърдили се като такива, оценени по най-естествения начин – от клиентите.
Само преди преди месец на пазара се появи книгата ти "69 изпитани афродизиака", в която си събрала различни рецепти за успешни креватни приключения ;) Разкрий тайната: как трябва да храним либидото си, че то да ни служи вярно? :))
"Тайната" е позната на всички – с много Любов! Както споменавам в книжката си – с годините започваме да приемаме всичко за даденост, преставаме да се стараем и да поддържаме огъня във връзката. Но в любовта, както и при всичко останало, доживотна гаранция няма.
Дай твоята топ 3 класация от афродизиаци и за двата пола.
Основните подправки за повишаването на либидото са не само морските дарове, яйцата, подправките. Топ 5 (оказаха се повечко, но знаем колко сложно същество е човекът) в класацията ми са - вниманието, нежността, взаимното доверие и желанието да доставим удоволствие и наслада на любимия ни. За да се наслади и потопи човек в удоволствието, трябва да активира всичките си сетива и да се отдаде на малките мигове и удоволствия с цялото си сърце и душа.
Смяташ ли, че готвенето може да бъде секси и ако – да, как?
Когато във въздуха има чувства и флуиди, готвенето винаги е секси. Не е нужно да сме в бельо последен писък на модата. И една раздърпана тениска може да е възбуждаща. Но трябва старание и усилие - красивите взаимоотношения са крехко и нежно цвете, което може неусетно да залинее.
Вярваш ли в това, което казват, че любовта на мъжа минава през корема? ;) А дали е така и с любовта на жената, м?
Защо да минава само през стомаха на мъжа, а не и на жената? С тази разлика, че жената е с "по-чувствителен" стомах и нуждата й от внимание, топлота и разбиране често пъти се разбира погрешно от мъжете. Зная, много пъти говорим сякаш на два различни езика, но с малко старание и желание няма непреодолими неща! Ако го няма желанието, любовта не може да допринесе за наслада, минавайки през стомаха или където и да е.
личен архив
Живееш в Швейцария. Какви са наблюденията ти върху начина на хранене на хората там? И, като цяло, коя нация, според теб, има най-отговорно отношение към храната? ;) А най-неотговорно?
Смятам, че в Швейцария хората се хранят доста здравословно. Още когато децата са в детската градина на родителите се изпращат бележки кои храни са подходящи за закуска и кои са полезните питиета. Тук няма училищни будки, а родителите подготвят сандвич, подходящ плод, ядки. Виждала съм в междучасието деца да хапват сухари, моркови...
Впечатленията ми за най-безотговорно отношение са от Америка. Там има и изискани, но много скъпи ресторанти с качествена храна. Но на повечето места, ако храната не е полята с кетчуп, майонеза и тем подобни сосове, със затворени очи ще е трудно да се установи какво се консумира.
В Холандия се консумират огромни количества изпържени във фритюрници всевъзможни неща, винаги комбинирани с пържени картофи, поляти с много майонеза. Единственото полезно е, че питат дали желаем да я поръсят с кубчета кромид лук.
Най-здравословно се хранят в Япония, не случайно там продължителността на живота при жените е 85,6 години, а при мъжете 78,7. Това се дължи не само на ориза, рибата и зеленчуците, но и на бавното и осъзнато хранене.
Освен готвенето, кои са другите ти любими занимания, с които си склонна да го замениш?
Имам други любими занимания, като джогинг (който обича да похапва, трябва да обича и да спортува), гмуркане, танци, пътешествия...
Но с нито едно от тях не бих заменила готвенето, те могат и да вървят ръка за ръка. Предпочитам да стоя часове в кухнята, за да доставя удоволствие и наслада на любимите ми хора, вместо да отделя време за чисто женски удоволствия или подобни тривиални неща.
Сподели с нас една твоя романтична рецепта, молим те?
Избирам това да е "Креп Сюзет", една уханна рецепта от първата ми книга, достоен представител на класическата френска кухня. (Франция по статистика е на 5-то място по здравословно хранене в света.)
С ароматите и вкуса си, тя може да допринесе за неочакван завършек не на една среща! С много конкретното описание на приготвянето, съм убедена, че може да се приготви и от начинаещи почитатели на това така вкусно и вълнуващо изкуство – готвенето.
Та, запишете си необходимите продукти:
За сместа:
100 грама брашно
3 яйца
1 супена лъжица захар
1/2 чаена лъжичка сол
170 мл прясно мляко
За соса:
100 грама захар
50 грама масло
кората на 1 лимон и сокът му
кората на 1 портокал
300 мл пресен портокалов сок
7-8 супени лъжици ликьор Grand Marnier
6-7 супени лъжици коняк
За гарнитура: 4 топки ванилов сладолед
Начин на приготвяне:
Комбинираме съставките за сместа, до получаването на гъста еднородна текстура. Палачинките се изпържват в тиган с диаметър 25-26 см. След всяка се слага малко парченце масло в тигана. Получават се около 8-10 броя.
Следва сосът. Отново в тиган (по възможност с дебело дъно) се карамелизира захарта (внимателно, за да не покафенее - ще горчи). Прибавят се маслото, портокаловият и лимоновият сок, рендосаната лимонова и портокалова кора, 2 супени лъжици от ликьора и 1 супена лъжица от коняка.
Това всичко къкри леко 5 минути, а от време на време се разбърква, за да може карамелът да се разтвори напълно. Вътре се топват последователно 4 бр. палачинки, като всяка се сгъва на две и пак на две.
Когато и четирите палачинки са в соса, сгънати на четири, се поръсват с 1 супена лъжица захар. Сипват се 2-3 супени лъжици ликьор и това се запалва. Когато изгасне огънят, се слагат по една или две палачинки в порция, малко сос, топка сладолед. Сервира се веднага.
С останалите палачинки процедурата се повтаря. Вкусни стават и без алкохол.
личен архив
Добави коментар