Може би не знаете, но има една съставка, която може да направи месото по-меко и сочно. Тя ще направи каймата страшно вкусна и едва ли вече ще си позволите да готвите без нея. Най-хубавото от всичко е, че едва ли има домакиня, която да я няма в кухнята си, а това значи, че няма да е нужно да давате излишни пари.
Месото с нея е по-крехко и образува сочна кафява коричка, когато го пържите.
За какво говорим ли?
Става въпрос за обикновената сода за хляб.
Защо трябва да добавяте сода към каймата?
Ефектът на това вещество върху месото е прост и ясен. Когато добавим сода към каймата, тя променя структурата си, прави месото по-крехко и допринася за образуването на кафява коричка по време на
пържене.
Содата повишава нивото на pH в каймата, благодарение на което протеините на месото се отпускат и то става по-крехко. Освен това содата помага за по-доброто задържане на влагата в месото, което го прави по-сочно.
Как да използвате сода за кайма?
Преди готвене добавете 1/2 чаена лъжичка сода на 500 грама кайма. Разбъркайте добре каймата, за да се разпредели съставката и я оставете да престои 15 минути.
Запържете или задушете каймата както обикновено.
Този метод работи не само с всякакъв вид смляно месо - телешко, свинско, пилешко, пише Флагман.бг.
Добави коментар