В не малко рецепти се изисква яйцата да са на стайна температура, но това важно уточнение често е пренебрегвано. Има ли наистина то голямо значение и ще промени ли крайния резултат на печивата, ще разберем веднага.
Вероятно сте чували, че сладкарството и изобщо приготвянето на печива е наука, което има своето обяснение. При изпълнението на подобни рецепти всеки детайл е важен, за да получите пухкав хляб, хрупкави бисквити или сочен кекс. Ако пренебрегвате прекалено много от инструкциите и ги променяте според вашия усет, нещата няма да се развият в добра посока.
За разлика от готвенето на солени ястия, където импровизацията е позволена, то в сладкарството и печивата тя не е препоръчителна. Ето защо понякога дори температурата на продуктите е от изключително значение.
Професионалистите в тази област предпочитат яйцата да са на стайна температура и зад него стои добра причина. Благодарение на това тестото ще бъде с гладка текстура, а кремовете и смесите за кексове и сладкиши ще са въздушни. Студените яйца ще доведат до точно обратния ефект. С тях тестото става с по-плътна структура, втасва по-бавно и има голяма вероятност да не успее да се надигне достатъчно.
За да избегнете истински провал в един от най-стриктните раздели на кулинарното изкуство, спазвайте точно указанията в рецептата.
Яйцата достигат стайна температура, когато ги извадите от хладилника поне 30 мин. по-рано преди да ги използвате. Може да ускорите процеса, ако напълните купа с топла чешмяна вода и ги сложите вътре, докато подготвяте останалите продукти.
Добави коментар