Как да направим сушени смокини във фурната

Как да направим сушени смокини във фурната

Смокините са вкусен плод, на който не можем да се радваме целогодишно, за жалост. Разбира се, така е с повечето плодове и зеленчуци, което налага и тяхното консервиране. По отношение на смокините, те могат да се превърнат в апетитно сладко или да се изсушат. Да си изсушим смокини в домашни условия не е особено лесно, ако нямаме на разположение съответните приспособления или достатъчно слънчева светлина. Тук на помощ идва фурната, с чието съдействие ще можем да ги съхраним и да им се наслаждаваме до няколко месеца след обработката в зависимост от това коя рецепта от следващите ще се изпълни.

Месестата част на смокинята е винаги нежно червена. Около четвърт от масата на узрелия плод е захар. В изсушено състояние съдържанието на захар достига 37%, а понякога и повече

Как да си изсушим смокини във фурната – вариант 1 (със захар)

Изберете неголеми зелени, недоузрели смокини.

Приготвени по този начин, сушените смокини са годни за консумация до 1 месец след обработката при условие, че се съхраняват в хладилник

Знаете ли, че по време на военни походи или битки Александър Македонски и неговите воини носели със себе си сушени смокини, които са идеални за възстановяване на силите и не заемат много място в багажа. Сили от плода е черпила и Клеопатра.

Необходимите продукти са: немного узрели смокини, захар и вода.

От водата и захарта се сварява сироп. Плодовете се слагат във врящата сладка течност за 10 секунди. Това се прави, за да получат сладко покритие и да съхранят цвета си.

Изваждат се и се подреждат върху решетката на фурната. Поставят се в уреда на най-високото ниво и се оставят да се сушат в продължение на 2–3 часа при минимална температура. Ако при вашата фурна най-ниските градуси са 150, оставете вратата й леко отворена. След това обърнете плодовете и сушете още 2-3 часа. Смокините ще станат гумени и пластични. Може да ги сплескате леко, ако желаете.

Готовността им преценете, като направите разрез по една от тях и проверите вътрешността й. Тя трябва да бъде суха.

Любопитен факт е, че дървото смокиня е изключително дълголетно. То дава плодове цели 300-400 години, пише Framar.bg.

ключови думи:
сушени смокини

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври