Често ли се чудите в магазина кой зехтин да купите и как да разберете дали е качествен и чист? Докато за повечето хора всички бутилки със зехтин изглеждат еднакви и се доверяват на написаното на етикета, експертът по интегративното хранене д-р Кортни Суон казва, че търговските марки зехтин далеч не са с едно и също качество, пише zdrave.to.
Тя обяснява, че между 75 и 80% от продуктите по рафтовете на магазините нямат нищо общо с написаното върху тях. Дори на бутилката да пише, че е 100% зехтин, това не е непременно така.
Причината е, че производителите и търговците често добавят соево олио, олио от рапица и слънчогледово олио към зехтина, за да спестят пари, казва експертът и добавя, че тези масла, поради тяхното рафиниране, е най-добре да се избягват.
Как да разберете дали чистият зехтин е наистина чист?
"Две неща са характерни. Когато го налеете, трябва да има много тъмнозелен цвят, а когато го опитате, вкусът трябва да е много остър", уточнява тя.
Въпреки че все пак е важно да пише 100 процента зехтин на бутилката, експертът посочва, че не трябва да вярвате напълно на думите на марките, така че е добре да направите допълнително проучване, преди да купите.
"Добрият зехтин не само подобрява вкуса на храната, но може и да подобри здравето с годините, защото е пълен със здравословни мазнини, антиоксиданти и витамини и е значително по-малко обработен от много други", обясни тя. Нещо, което знаем много добре от гърците, които залагат на зехтина и многобройните му приложения от векове.
Освен това става въпрос и за цената. Въпреки че цената на една бутилка зехтин не ви казва всичко за неговото качество, факт е, че висококачественият зехтин не е евтин. Следвайте интуицията си – ако цената изглежда твърде добра, за да е истина, вероятно е така.
Добави коментар