В последните години в българската кухня навлязоха много нови продукти като елда, амарант и киноа. В тази статия ще поговорим за зърнената култура киноа, какви са нейните ползи и приложения в нашето меню и как най-добре да приготвяте ястия с нея.
Киноата произхожда от Южна Америка. Зрънцата ѝ са малки и кръгли. Те могат да бъдат с различен цвят в зависимост от сорта, бялата киноа е най-често използвана в кулинарията, а и най-вкусна.
Тази зърнена култура се използва като заместител на ориз, кускус или булгур. Предпочитана е на тяхно място заради това, че е безглутенова, а и съдържа ценни аминокиселини и има добър протеинов баланс. Заради добрия ѝ вкус е харесвана от много хора, а също и заради това, че е подходяща съставка в диетични храни. Отлично се съчетава както със зеленчуци, така и с месо.
От тази зърнена култура могат да се приготвят вегетариански бургери и палачинки. Киноата е перфектна добавка към супи и салати, може да се използва във всякакви ястия като вариант на ориза и булгура.
В българската кухня е по-често прието приложението на киноата в солени ястия, но има и много рецепти за приготвяне на различни сладкиши с киноа.
Варената киноа е идеална гарнитура на всякакъв вид яхнии със сосове, дори вместо ориз за винения кебап.
Всички, които харесват киноа, могат да опитат различни рецепти като салата Табуле с киноа, кюфтенца от киноа, топло предястие с броколи и киноа и всевъзможни други комбинации с тази вкусна зърнена култура.
Как се вари киноата?
Голямо предимство на киноата, освен вкуса и хранителните ѝ свойства, е бързото ѝ приготвяне. Преди варене задължително трябва да се измие през цедка под течаща вода. След това се вари в съотношение 1:3 семена киноа към вряща вода за около 15 минути. Варенето се прави под капак, при което зрънцата набъбват, а сърцевината им трябва да стане прозрачна.
Вариант за приготвянето на киноа е и просто да се накисне, без варене, само трябва да се изчака зрънцата да набъбнат.
Ето и две рецепти за сладко и солено ястие, приготвени с киноа:
Пудинг с киноа и череши (или друг плод по избор)
- 250 мл прясно мляко;
- 1 ч.ч. череши (или друг плод);
- 6-7 фурми;
- 3 с.л. киноа;
- 1 с.л царевично нишесте;
- 1 ч.л. какао;
- 1 с.л. кокосово масло;
- 1 с.л. чиа;
- ядки за декорация.
Запечете киноата в тиган без мазнина за няколко минути, докато промени цвета си. Разбийте фурмите, черешите (без костилки) и прясното мляко в блендер, докато се получи гладка консистенция.
Добавете сместа към киноата и сварете за около 10 минути на котлона, като разбърквате периодично.
Какаото и нишестето се смесват и разбъркват с малко вода и се прибавят към останалите съставки на тънка струя, докато разбърквате.
Когато се сгъсти, трябва да махнете пудинга от котлона и да прибавите семената чиа и кокосовото масло.
Разбъркайте добре и разделете крема на порции.
Може да го украсите, като добавите пресни череши или ядки. Оставете десерта в хладилник за около час да стегне, след което може да му се насладите.
Кюфтенца от броколи и киноа с млечен сос
- 300 грама броколи;
- 100 грама киноа;
- 50 грама пармезан;
- 1 с.л. брашно;
- 1 яйце;
- 2 с.л. зехтин;
- магданоз;
- копър;
- сол;
- черен пипер;
- къри.
За соса:
- 4 с.л.цедено кисело мляко;
- 3 с.л. заквасена сметана;
- 1 скилидка чесън;
- сол.
Накъсайте броколите на розички, след което ги измийте и бланширайте във вряща вода за 5-7 минути. След това ги потопете в студена вода и накрая отцедете в гевгир.
Сварете и отцедете киноата.
Прибавете броколите към киноата, заедно с пармезан, накълцан магданоз и копър, яйце, сол, черен пипер и лъжица брашно. Разбъркайте сместа добре и оформете на малки кюфтенца. Загрейте фурната си предварително. Наредете кюфтенцата в покрита с хартия за печене тава и малко зехтин и печете на 200 градуса за 25-30 минути.
Докато се пекат, пригответе млечния сос - смесва се цеденото кисело мляко със заквасената сметана и се добавя сол и пресована скилидка чесън.
Добави коментар