В готвенето на цитрусови плодове лимонът и лаймът се използват много често. Тези плодове имат няколко основни разлики, които ги правят трудни за объркване.
Може би някои хора си мислят, че лаймът е неузрял лимон. Това обаче не е вярно. Единственото общо между тях е, че са цитрусови плодове.
Лимонът расте по дърветата в Китай, Индия и тропическите острови на Тихия океан.
Лаймът произхожда от полуостров Малака в Югоизточна Азия. Той обикновено е по-малък от лимона, няма стърчащи краища и е по-гладък.
Лимонът може да бъде зелен или жълт, но лаймът може да бъде само зелен. Също така зрелият лимон има много по-дебела кора от лайма.
Лаймът обикновено е кисел и има горчив вкус.
Лаймът може да дава плодове през цялата година, докато лимонът може да дава плодове само веднъж през годината. Освен витамин С, лаймът съдържа още витамин М и фолиева киселина.
Лаймът може да се съхранява максимум няколко седмици, а лимонът - 4-5 седмици.
Когато купувате лимон, вгледайте се внимателно в него. Ако целият лимон е в издутини, това е гаранция, че кората му е дебела, а вътрешността – малко. Хубавият лимон е блестящ, все едно е полиран.
Малко са хората, които могат да консумират пресен лимон без захар, но той е прекрасна добавка към други продукти. Когато се слага в чая, кората му трябва да е обелена. Лимонът увеличава апетита и има мастноразтворими свойства, затова резенчета от жълтия плод се слагат в мазни ястия.
Диетолозите съветват лимонът да се консумира с кората и с бялата плътна маса, която е между кората и плода. За кулинарни майсторства обаче албедото – белият слой – не става, тъй като придава горчив вкус.
Лимоновият сок се добавя в ястията, когато се сервират, а лаймът може да бъде добавян както в началото на процеса на готвенето, така и по средата и в края. Той е важна съставка на повечето алкохолни коктейли.
Леко горчивият му вкус е идеален за Мохито или Маргарита. Сокът се изцежда преди приготвянето на коктейла, защото ако престои дълго, етеричните масла, които съдържа, изчезват.
Лаймът е незаменима част от националните кухни на страните на югоизточна Азия и Латинска Америка, най-вече Тайланд и Мексико.
Сокът на мексиканския лайм се ползва за маринати, за подправяне на морски дарове, месо и пилешко, като се създават невероятни вкусови композиции с участието на лют червен пипер.
Лаймът е важна съставка в прочутия сос гуакамоле. А любителите на тайландската кухня познават кисело-пикантният вкус на супата том ям, която се вари със специален сорт лайм.
Този плод съдържа много малко сок, затова в ястията се използват също така кората и листата му. На Арабския полуостров лаймът се вари в солена вода, а след това се суши на слънце – така се приготвя специалната арабска подправка луми, която се добавя в ястия от боб и ориз, като им придава изтънчен цитрусов аромат.
Добави коментар