Сигурно ще се съгласите с мен, че човек трябва от време на време да изневерява на репутацията си. Моята е да съм адската нула в приготвянето на кекс. Ми, да – въпросният сладкиш ми се отдава само в консумацията ;)
Има моменти обаче, когато толкова ми се похапва, че запретвам ръкави и, срам, не срам, решавам да си го направя. Ето, че и днес е така – ще експериментирам! Стискайте ми палци и елате по-надолу с мен в следващите редове, за да направим инспекция на необходимите продукти.
Ще ми трябват:
- 3 презрели банана
- 2 яйца
- 1 чаена чаша захар
- ½ чаена чаша олио (подозирам, че може да се замени и с разтопено масло, по желание)
- ½ чаена чаша брашно
- 1 ½-2 чаени лъжички канела
- 1 чаена лъжица сода за хляб
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 1 чаена чаша смлени орехи, по желание
- 1 ванилия, също по желание
Започвам!
Най-напред, в подходящ съд ще обеля и ще нарежа бананите на кръгчета. После ще ги разбия с помощта на миксер. Ще добавя яйцата и захарта. Отново ще разбъркам енергично, докато се уверя, че белите кристалчета са се разтворили напълно. Ще изсипя при сместа олиото, както и канелата, орехите и ванилията. По традиция, всичко трябва да се комбинира отлично.
После ще пресея брашното и ще го омешам със содата и бакпулвера. Постепенно ще го добавя към банановия микс и ще бъркам. Крайният резултат трябва да е гъста каша, наподобяваща боза. Ще намазня и ще поръся с брашно формата за кекс. Ще изсипя вътре сместа. Ще пъхна сладкиша в предварително загрята на 200 градуса фурна и ще го пека за около 40 минути. От време на време ще надничам през прозорчето – дано покаже сигнали на готовност.
Почти 40 минути по-късно: изваждам готовото изкушение от фурната. Мога да го покрия с разтопен на водна баня шоколад или с пудра захар ;) Ето това е вълшебство!
Добави коментар