Сега е сезонът на гроздето и е цяло престъпление, ако не извлечете всички възможни ползи от този невероятно вкусен и полезен плод.
Ако редовно похапвате гроздови зърна, ще усетите разликата – нервното пренапрежение ще липсва, лекотата в стомаха ви ще е осезаема, а мигрената или обикновеното главоболие ще са непознати като усещания. Невероятно много са ползите за здравето, които гроздето носи на човек.
Дори хроничният запек намира своето лечение, когато в борбата се намеси този зърнест плод. Освен това, една чепка грозде на ден може да ни помогне не само с лошото храносмилане, но и с умората, при нарушения на бъбречната функция, дегенерация на макулата и предотвратяването на катаракта.
Гроздето има невероятно високо и разнообразно съдържание на хранителни елементи и играе важна роля за осигуряването на здравословен и изпълнен с енергия живот.
Но дали гроздето е полезно за всички хора? Ето в какви случаи трябва да внимавате с неговата консумация и за кои хора не е чак толкова полезно:
Хората с наднормено тегло заради високия гликемичен индекс на този сладък плод.
Хората с непоносимост към фруктозата.
Страдащите от диабет или най-малко от високи нива на кръвната захар – гроздето е богато на захари плод.
Хората с проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт от рода на болки в стомаха и хронична диария.
Малките деца - заради риска от задавяне, като според редица източници повече от половината от фаталните инциденти, свързани със задавяне, са с храна, а гроздето е на челните места сред причинителите на подобни фатални инциденти, пише Една.бг.
Добави коментар