Познавате ни - абсолютни шокохолици сме ;) Може да предположите сами, че най-често ни се случва да "разтапяме" шоколада директно в коремчетата си, по бързата процедура.
Все пак, понякога ни се налага и да го обработваме топлинно - на котлон, за да го ползваме като декорация на сладкиши и т. н. А това не е толкова лесна работа, уверили сме се.
Та, ако ви предстои подобна задача, нека ви покажем как да се справите с нея:
- Най-напред го нарежете на малки кубчета, без да се изкушавате да ги излапвате всичките до едно.
- После ги изсипете в стъклен съд, устойчив на високи температури.
- Междувременно, сложете тенджера на котлона и я напълнете с един-два пръста вода. Оставете прозрачната течност да заври и след това - да си къкри на тих огън.
- Сега поставете стъклената купа в тенджерата, без дъното ѝ да се опира в горещата вода. За целта, съдът, в който се манипулира шоколадът, трябва да приляга плътно над горната част на тенджерата, ето така.
- Само след няколко минути, шоколадът ще се "изпоти" от топлината и бавно, равномерно ще започне да се топи. Разбърквайте го с дървена лъжица от време на време.
- Когато прецените, че сте получили желаната текстура, свалете тенджерата от котлона. Ей на това му се вика разтапяне на шоколад на водна баня – сравнително лесно и ефикасно.
Ами, пробвайте!
Добави коментар