Цялата истина е, че яйцата в собствения ни хладилник нямат шанс да се развалят. Как така? Ами, така – просто ги изяждаме почти веднага след закупуването им. С два-три сутрешни и понякога – вечерни, шедьовъра набързо успяваме да изчерпаме количеството им. Мляс, мляс :)
Впрочем, ако постъпвате като нас, вие също едва ли ще имате проблем със свежестта на кръглите вкусотийки.
В случай, че все пак някога ви се наложи да тествате колко пресни са те, ще ви кажем как да го направите по най-лесния начин.
Всъщност, колегата Кирил Русев вече ви даде една чудна идея в тази насока - тук! Затова сега само ще продължим мисълта му с няколко бързи обяснения.
Помните ли какво ви каза тогава мосю Русев? Че пресните яйца потъват във вода, докато престоялите плуват. Е, това е магията:
Напълнете по-голяма тенджерка с доволно количество прозрачна течност (студена, обаче) и пуснете "неродените деца" на кокошката в нея. Онова, което ще се случи, е следното: свежите ще се отправят към дъното на съда, а винтидж другарите им ще се покажат на повърхността. Колкото по-стари са яйцата пък, толкова по-големи плувци ще се окажат =)
Както може да се досетите, въпросният кулинарен трик е стар колкото света. А за да бъдем по-конкретни, той е измислен през 18 век от някоя си Хана Глас – популярна британска авторка на готварски книги.
Що се отнася до спретнатия от нея "фокус", той има съвсем просто обяснение. Когато яйцето поостарее, вътрешността му започва да отделя вода и въглероден диоксид. В същото време, тя губи малка част от масата си, смалява се, така да се каже.
Това позволява между съдържанието и черупката да навлезе повече въздух (имайте предвид, че такъв навлиза и отвън, през "опаковката" на яйцето, която може да се похвали със сравнително висока пропускливост). И готово, резултатът е налице – спасители на плажа :)
Въоръжени с този прост тест, винаги ще знаете колко пресни са любимците ви. Разбира се, нашият съвет е да ги хапвате бързо и да не ги оставяте да се развалят...
Да ви е вкусно!
Добави коментар