Изследване на българо-швейцарски екип даде поредното потвърждение, че млякото на Родопите е храна на дълголетници, заяви за БТА проф. д-р Венелин Кафеджиев. Научното изследване установи от 4 до 10 пъти по-голямо съдържание на спрегната линолова киселина (CLA) в овче мляко от стада, отглеждани над 1200 метра надморска височина, заяви доц. д-р Цонка Оджакова, директор на Опитната станция по животновъдство и земеделие в Смолян.
Линоловата киселина се нарича напоследък "добрата" мазнина и според доц. Оджакова в научната литература се описва противотуморното й действие при три вида рак. Проучванията за съдържанието на (CLA) в млякото от родопските стада развенчава лансирани напоследък крайни теории за ограничаването или изключването на млякото от трапезата ни. "Нашето изследване доказва, че мазнината в млякото е полезна, а обезмасляването не е препоръчително", коментира доц. Оджакова.
Овчето мляко в Родопите има здравословен и лечебен ефект
Научната разработка с участието на изследователи от Опитната станция в Смолян е констатирала повишено съдържание на биологично активни вещества, Омега - 3 и 6 мастни киселини и на линолова киселина при сурово мляко от стада, отглеждани в естествена среда при високопланинска паша. Измерено е съдържание на CLA от 4 до 10-пъти повече от референтните стойности в световен мащаб.
Според проф. Кафеджиев причините за по-добрите показатели на това мляко се крият в голямото биоразнообразие на пасищата над 1200 м. Различни изследвания досега доказаха, че овчето мляко в Родопите превъзхожда останалите и има здравословен и лечебен ефект, допълва проф. Кафеджиев.
Приемането на млечна мазнина е от значение и е полезно за организма
В близкото минало се смяташе за вредно приемането на млечна мазнина, а днес все повече се говори за голямото й значение и полезност за организма, обяснява доц. Оджакова. Тя цитира съвременни научни данни, че мастните киселини в млякото неутрализират свободните радикали и по този начин могат да препятстват развитието на ракови клетки в организма. Най-новите изследвания в световен мащаб разкриват, че именно CLA има специални биологични и лечебни свойства. Сред доказаните функции на тази мастна киселина според доц. Оджакова е да редуцира телесната мазнина, така че високата масленост на овчето мляко може да се разглежда не като калорийна бомба, а като благоприятен фактор за отслабване.
Добави коментар