Хей, фитуелчета, как е кулинарното ви настроение днес, а? Не е много положително май... Ще го подобрим, не се притеснявайте. Веднага ще представим на вашето внимание една рецепта за паста, която ако реализирате, гарантираме, ще се почувствате значително по-добре.
За целта се организирайте и си осигурете следните продукти:
- 2 чаени лъжички зехтин
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 200 мл млечна готварска сметана
- едра сол
- свежо млян черен пипер
- 130 грама натрошено синьо сирене + още малко за декорация
- малка шепа листа от спанак, нарязани на едро и хубавичко измити
- 200 грама паста ротини (спирали)
Начин на приготвяне:
В тенджера, достатъчно голяма да побере пастата, загрейте зехтина на умерена температура и добавете чесъна. Гответе го за около минута, докато омекне, но без да става кафяв и да загаря. Добавете сметаната, ½ чаена лъжичка сол и щипка пипер. Оставете течността да заври, после намалете температурата и позволете на млечната смес да покъкри за десетина минути. Целта е тя да се сгъсти. Бъркайте обаче периодично и енергично. Накрая добавете синьото сирене към соса и пак разбъркайте, за да може то да се разтвори. (Не е проблем, ако останат няколко малки буци, спокойно).
Междувременно, в друга тенджера сложете да заври вода. Добавете 1 чаена лъжичка сол (ама не препълнена) и изсипете пастата да се готви. Отново бъркайте от време на време. Минути преди да я свалите от котлона, сложете и спанака вътре – нека той също да се поизпоти и да поомекне. Прецедете пастата, но задължително съхранете малко от соса ѝ. Нещо повече, не тръскайте много-много гевгира, нека в спиралите остане прилично количество вода.
Сега незабавно пратете пастата при кремообразния сос, който забъркахте току-що. Разбъркайте всичко и гответе за около 2 минути на котлона. Ако специалитетът ви се струва прекалено сух, добавете от водата, която съхранихте по-горе при прецеждането. Преместете готовата вкусотия в купа и я декорирайте с още малко синьо сиренце, по желание. Хайде, кажете ни: не ви ли дойде вече кулинарното настроение, а? Разбира се, разбира се :)
Можем да ви стимулираме с още хубави рецепти, само кажете и ще го направим!
Добави коментар