Можем ли да ядем картофите с обелките? Ще се изненадате колко полезни са те. Не трябва да ги изхвърляте, защото може да се окажат истинско съкровище за здравето ви.
Много хора не се замислят, че обелките на плодовете и зеленчуците не са просто обвивка. Често в тях се крият много полезни вещества, понякога дори повече отколкото в самия плод.
Например, при кивито. То не само може, но и трябва да се яде с кора, тъй като в нея се съдържат много фибри, антиоксиданти и други полезни съставки.
Но ние обикновено свикваме да белим плодове и зеленчуци. Белим ябълки, круши, моркови, краставици и, разбира се, картофи. Но наистина ли кората трябва да се изхвърля?
Нека разгледаме примера с най-популярния зеленчук – картофите. Може ли да ядем картофи с обелките?
Картофът не е просто гарнитура. Той е богат на витамини и полезни вещества. В състава на картофите има витамин C, витамини от група B, калий, желязо и фибри. Те носят огромна полза за организма. Калият подпомага работата на сърцето, витамин C укрепва имунната система, а фибрите са важни за храносмилането.
Най-важното е да се готви картофът правилно: не го пържете в мазнина всеки път, а го запечете или сварете. Така ползата от него ще бъде много по-голяма.
Да, можете да ядете картофи с кора. Кората съдържа много полезни вещества. В нея има най-много фибри, както и желязо, калций, магнезий и дори антиоксиданти, които помагат на организма да се бори с вредните вещества.
Разбира се, има важно правило: картофите трябва да са чисти и да не са позеленели. Зелената кора може да съдържа соланин – вещество, което в големи дози е вредно за здравето. Такива картофи е по-добре да се изхвърлят. Но ако картофите са пресни, млади или добре съхранени, кората може спокойно да се остави.
-
Фибри – подобряват храносмилането и осигуряват чувство за ситост.
-
Антиоксиданти – защитават клетките от стареене и болести.
-
Минерали – кората е богата на калий и желязо, които са важни за сърцето и кръвта.
-
Икономия и екология – по-малко отпадъци и повече полза.
-
Измивайте картофите добре с четка под течаща вода.
-
По-добре е да избирате млади картофи, тъй като кората им е по-мека.
-
Запечете ги, сварете ги в мундир или ги пригответе на пара.
-
Избягвайте картофи с зелени петна или кълнове.
Ако следвате тези прости правила, ще получите максимална полза от този познат зеленчук. Това е особено важно в днешно време, когато все повече хора се стремят да се хранят осъзнато и да получават повече витамини от обикновени продукти.
Много хора смятат, че кората е мръсотия и боклук, но всъщност тя е естествената защита на плода, която запазва в себе си много полезни вещества. Така че, преди да вземете ножа и да обелите картофите, помислете – може би просто трябва да ги измиете добре и да ги приготвите с кората.
Какви други плодове и зеленчуци може да ядем с кора?-
Ябълките и крушите могат да се ядат с кора, тя не представлява опасност.
-
Краставиците и тиквичките е по-добре да се ядат с кора, тъй като тя е вкусна и полезна.
-
Младата морков може често да се яде с кора, стига да е свежа и добре измита.
-
Вишни и сливи също се ядат с кора.
-
Кивито често се яде с кора, но предварително трябва да се почисти от косъмчетата с кърпа или четка за плодове.
-
Праскови и нектарини не изискват обелване, тъй като кората им е много тънка.
Добави коментар