Разнообразявайки ежедневното си меню с колкото се може повече цветни храни, можем да си гарантираме необходимия дневен прием на почти всички витамини, микроелементи и антиоксиданти. Казано просто – най-полезното меню е с цветовете на дъгата, осигурени по възможност от пресни зеленчуци и плодове.
Ако всяка порция храна включва пресни продукти с поне 3 цвята, можем да сме спокойни, че осигуряваме оптималното протичане на биологичните процеси в организма си. Това е така, защото различните цветни храни осигуряват ресурси за различен тип жизнени процеси. Разнообразното им комбиниране е в основата на балансирания прием на витамини и минерали и на всички други полезни вещества, които организмът не може да си синтезира сам.
Червени храни
Специфичното оцветяване на този тип плодове и зеленчуци се дължи на високото съдържание на пигмента антоцианин. В повечето червени храни той е в комбинация с високи дози ликопен. И двата продукта се откриват в естествен вид единствено в растителните продукти. Действието им в организма се асоциира с превенция на риска от уроинфекции, диабет и някои ракови заболявания, както и със стимулиране на сърдечната дейност, кръвообращението и паметта.
Оранжеви храни
При тях специфичното оцветяване се дължи на високото съдържание на каротеноиди, особено на незаменимите пигменти за очи като лутеин и зеаксантин. Повечето оранжеви плодове и зеленчуци съдържат и високи дози биофлавоноиди като мощния антиоксидант проантоцианидин. Комбинацията от полезни съставки в тези храни подхранва зрението, стимулира имунната система, микроциркулацията на кръвта и оросяването на мозъка.
Добави коментар