След като вече разказахме какво представлява прекрасната инициатива Мулти-култи китчън, дойде време да ви подразним леко с това колко добре прекарахме на последното им събитие. То беше в неделя и фокусът падаше върху перуанската кухня и култура, които бяха презентирани от Карлос Портен. Той е превъзходен готвач от Лима, благодарение на когото софиянци имат шанса да опитат екзотичните ястия от родната му държава. В България е от 7 години, пристигнал с ясната идея, че иска да отвори ресторант и така се родил "Butchers”, който през октомви 2012-та се трансформира в "Ломо". Сладкото място на ул. "Шейново" 4А всеки ден предлага малко, но избрани перуански манджи на ужасно разумни цени. Живата бира в бара отстрани също не е за изпускане.Foodies'LOMO
И така, какво се случи на Мулти култи китчън: Перу в неделя? Първо се сгушихме във въпросния бар, където гледахме откъси от документалния филм "De Ollas y Sueños", посветен на перуанската кухня и един от нейните най-знаменити готвачи Гастон Акурио. Чухме малко интересни неща относно географията на страната, а Карлос ни разказа, че като цяло някои перуански готварски продукти се намират и в България, макар че с плодовете е най-трудно и черимоята най-много му липсва.Foodies'Papas a la Huancaína
Най-интересната част все още предстоеше. Хората изпълниха уютното пространство на ресторанта и светкавично беше сервирана първата вкусотия, Papas a la Huancaína – типично перуанско предястие, в което сварени картофи са заляти с пикантен сос от сирене, а в неделното имаше и шафран.
Последва Ceviche – традиционното ястие, с което перуанците се идентифицират най-много. То се състои от сурова маринована риба (или морски дарове), гарнирана с резен сладък картоф и печена царевица. Странно, вкусно, свежо и доста непознато за българските вкусове. Можете да изпробвате готварските си умения, след като прочетете предоставената от Карлос рецепта на сайта на Мулти култи китчън, където той споделя с нас и как се приготвя друга любима негова манджа – Lomo saltado.
Foodies'Ceviche
И дойде ред да ви кажа кое ни накара буквално да си оближем пръстите. Bollitos con chicharrones са две ястия в едно. От едната страна на ринга имаме пържени кюфтенца (болитос), приготвени от боб, леща и ориз. Оригиналното име на тази комбинация е тако-тако, но Карлос е решил, че в традиционния си насипен вариант не е особено подходящо за ресторантски изяви. Другата половина на чинията беше заета от чичарон – крехко и мазничко свинско, чието приготовление започва 48 часа преди консумацията му.
Чаровните Мулти култи организатори не пропуснаха да ни забавляват с кратката викторина, която нашият отбор бъдещи психолози + юрист някакси не успя да спечели. Явно "Ел Мусала" не е най-високото място в Перу.
Foodies'Bollitos con chicharrones
Foodies'Мулти култи китчън: Перу в "Ломо"
Ако устата ви започна да се изпълва със знаете какво, посетете "Ломо", за да опитате тези или други перуански специалитети. И разбира се не пропускайте следващото Мулти култи китчън събитие, което ще бъде през април, но темата засега е изненада.
Прекрасните снимки са предоставени от Foodies. Интервютaта ни с тях можете да прочетете тук и тук.
Добави коментар