Началото на септември ни сварва в особено развълнувано състояние, тъй като предстоят национални празници, които, освен че бележат два много важни момента от историята на България, са придружени от доволен брой почивни дни. Вярваме, че не е необходимо да обясняваме точно на вас кое е хубавото на почивните дни и как най-добре да ги оползотворите.
Но ако току-що сте се отказали да санирате и морето тази година по някакъв странен начин ви е дошло в повече, ще отбележим, че точно септември е изключително подходящ за планинарстване. Горещото лято е имало достатъчно дълго време, за да разтопи снеговете дори и по най-високите планински части, а на всичкото отгоре синоптиците обещаха да пуснат най-добрите климатични условия за туризъм.
И като заговорихме за туризъм, няма как да пропуснем една от най-важните части в подготовката на ентусиазирания планинар, а именно – храната. Ако трябва да изведем нещо като правило №1 за храненето по време на преход, то би звучало горе-долу така: "На планината й е през билото за вашата диета!". Независимо от това колко много ви се иска да се избавите от последствията от разгулното лято, в момента, в който поставите крак на склона, трябва да сте готови да правите компромиси.
Ако току-що сте прочели казаното дотук като "Марш да натъпчете раницата с торта!", по-добре се върнете и го прочетете отново. Важно е да подчертаем, че под планинарстване нямаме предвид еднодневни излети до Черни връх с преобладаващо возене и търкаляне по полянки. Под планинарстване по-скоро разбираме всеки преход с продължителност над 24 часа и 5+ часа ходене дневно. Именно това са условията, които поставят диетата на заден план и изискват от вас да погледнете на храненето по по-практичен начин. А практичност в нашия случай означава "максимален брой качествени и трайни калории в минимален обем и тегло". В този смисъл, едни от доказалите се храни по време на поход са:
Вода, вода и вода!
Мазнини:
Масло (още по-добре гхи)
Твърдо сварени яйца (за преходи до 3 дни – с черупките и опаковани в алуминиево фолио)
Ядки (лешници, бадеми, кашу, орехи – по възможност сурови, изкиснати и изсушени)
Консервиран черен дроб от треска (калоричен и изключително богат на витамини А и D)
Белтъчини:
Сушени меса (пастърма, луканка, сушеница и др. под.)
Сухо сирене и/или кашкавал
Консервирана риба тон
Въглехидрати:
Мед
Сушени плодове (стафиди, кайсии, смокини, фурми, и др. под.)
Сухари
И за да не ви оставяме единствено с продукти в насипно състояние, ще ви подарим една много вкусна рецепта за нещо, което за по-изтънчено ще наречем "Планински мазньоч":
На слаб огън се разтапя масло (още по-добре гхи) и в него се цопват подправки по личен избор. С отличен резултат е изпробвана комбинацията пресован чесън, чубрица и съвсем малко кимион. Оставят се подправките да си пуснат аромата за 3-5 минути, като тук не говорим за пържене, тъй като огънят е съвсем слаб.
След това в маслото се разбърква настъргано сухо сирене, като съотношението масло/сирене е горе-долу 1/1.5. Цялата смес се изсипва в избран от вас преносим съд (буркан, кутия) и се оставя да изстине добре преди да се затвори. Ако си падате по по-нестандартните вкусови съчетания, бихте могли да пропуснете подправките и да добавите стафиди. Консумира се директно с лъжица или се маже върху яйца, сухари и т.н.
Желаем ви спорно катерене и добър апетит!
Добави коментар