Повечето хора знаят какво слагат върху кожата си и че то се отразява върху нейния вид и здравина, но това което поставяте в тялото, също има значение.
Австралийският експерт по хранене Фиона Тък наскоро разкри кои храни причиняват възпаления и подпомагат стареенето, както и кои се борят успешно със загубата на колаген, образуването на бръчки и увисването на кожата.
В ограничителния списък, описан подробно в книгата ѝ The Forensic Nutritionist са готовите пакетирани храни, печените ядки и още.
Според Фиона най-важно е хората да разберат, че остаряването е тясно свързано с хроничното възпаление.
"Хроничното възпаление не води задължително до лечение. То може да бъде основна причина за увреждане от свободните радикали и може да влоши здравето ви и да провокира болести като Алцхаймер, артрит, остеопороза, сърдечни заболявания, преждевременно стареене и някои ракови заболявания", добави тя.
Според Фиона "някои храни могат да стимулират възпалението в организма и елиминирането на тези храни от вашата диета може да помогне за предотвратяването на много възпалителни състояния".
Какво точно трябва да ограничите от менюто си?
- рафинирани захари под формата на пайове, торти, бисквити, както и бял хляб;
- алкохолния прием (оставете поне 3-4 дни без никаква консумация седмично);
- полуфабрикати, които се "сготвят сами" в микровълновата;
- намалете червеното месо и пилешкото (не повече от 2-3 пъти седмично);
- растителните масла от слънчоглед, царевица, соя, шафран и фъстъци трябва да бъдат ограничени;
- някои зеленчуци съдържат и химическия алкалоид соланин, който може да предизвика възпаление при някои хора. Такива са домати, бели картофи, червен пипер, патладжан, горски плодове;
- по-полека и с печените и осолени ядки;
С какви полезни храни да допълните менюто си?
- пресни противовъзпалителни билки като куркума, чесън, розмарин, карамфил и джинджифил;
- Омега 3 мастни киселини, открити в рибеното и лененото масло;
- естествени подсладители, включително стевия и пресни плодове;
- пълнозърнести храни, бобови растения и леко сварени зеленчуци
- високи антиоксидантни храни като чесън, лук, броколи, зеле, плодове и екстракти от гроздови семки.
Добави коментар