Пролетните рулца са изключително популярно предястие в Азия. Лесни и бързи за приготвяне и след като сте ги направили веднъж бързо ще започнете да използвате въображението си за разнообразяване на
рецептата.
Предлагам ви вариант на типични пролетни рулца със зеленчуци от Тайланд. Рецептата е от моя приятелка, чието семейство от дълги години има семеен ресторант в Банкок. Ще ви отнеме около 20
минути за подготовка на зеленчуците и соса и 20 минути за изпичането им във фурната. Тайландците предпочитат пролетните рулца изпържени на уок на висока температура за секунди, но ако са изпечени
във фурната не рискувате да бъдат мазни и не създават киселини в стомаха.
Необходими продукти за приготвяне на соса:
¼ чаена чаша (50 милилитра) лек, обезсолен соев сос
¼ чаена чаша (50 милилитра) сок от лайм или лимон
1 чаена лъжичка кафява или палмова захар
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
½ чаена лъжичка лютив червен пипер (по желание)
¼ чаена чаша гореща вода
Необходими продукти за пролетните рулца:
12 броя кръгли или правоъгълни оризови кори 22 см. (можете да ги откриете в китайските магазини)
или 6 броя от обикновени кори за баница разделени на половинa
1 чаена чаша (250 милилитра) нарязани на тънки лентички тиквичка
1 чаена чаша нарязани на тънки лентички морков
1 чаена чаша нарязани на тънки лентички червена чушка
3 скилидки чесън нарязани на ситно
2 чаени лъжички пресен джинджифил нарязан на ситно
2 супени лъжици кокосово масло
За приготвянето на соса сложете всички изброени продукти в стъклена или порцеланова купа и бъркайте докато захарта се разтопи напълно. Оставете поне 1 час да престоят всички съставки преди да
сервирате соса към пролетните рулца. За приготвянето на пролетните рулца в тиган сложете кокосовото масло, всички нарязани зеленчуци, чесъна и пресния джинджифил. Поставете тигана на вече
нагорещения котлон като бъркате енергично зеленчуците за 1 минута. Махнете тигана от котлона и оставете настрана. Сложете в дълбок съд студена вода и потопете в него оризовата кора за секунди или
докато омекне. Сложете я след това върху дъска за рязане, поставете плънка по към края на листото и направете руло. По този начин повторете процедурата с всички останали 11 кори. В случай, че
нямате в наличност оризови кори, използвайте обикновени фини кори за баница, като ги разделите на половина и свивате рулцата на същия принцип. След като сте ги свили - ги наредете в
тавичка върху кухненска хартия. Оризовите рулца ги намажете с вода и мазнината останала в тигана. Печете на силна фурна за 20 минути или докато образуват хрупкава коричка. Сервирайте със
соса и салата.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар