Никулден е един от най-обичаните и почитани празници в България, посветен на Свети Николай Чудотворец. Традиционно се празнува на 6 декември и е свързан с риболовството и морето. Ето как да приготвим бързо традиционния пълнен шаран, а ако финансите ви не позволяват, можете да си направите бюджетна рибена чорба, за да спазите обичая.
Пълнен шаран
Необходими продукти:
- 1 цял шаран (около 2 кг)
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 домата или 400 г консервирани домати
- 1 чаша ориз
- 1 връзка магданоз
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио или зехтин
- Лимон за сервиране
Начин на приготвяне:
- Почистете шарана и го измийте добре.
- Нарежете лука и морковите на ситно и ги задушете в малко олио или зехтин.
- Добавете ориза и разбъркайте, докато стане прозрачен.
- Прибавете нарязаните домати и подправете със сол и черен пипер. Оставете сместа да къкри, докато оризът поеме течността.
- Напълнете шарана със сместа и го зашийте с конец.
- Поставете шарана в тава, добавете малко вода и печете във фурната на 180°C за около 1 час или докато рибата стане златиста и готова.
- Сервирайте пълнения шаран с резенчета лимон.
Рибна чорба
Необходими продукти:
- 500 г филе от бяла риба (например хек или мерлуза)
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 картоф
- 1 домат или 200 г консервирани домати
- 1 червена чушка
- 1 скилидка чесън
- 1 литър рибен бульон
- Сол и черен пипер на вкус
- Магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука, моркова, картофа и чушката на ситно.
- В тенджера загрейте малко олио и задушете лука, моркова и чушката.
- Добавете нарязания домат или консервираните домати и оставете да къкри за няколко минути.
- Прибавете рибното филе и налейте рибния бульон.
- Подправете със сол и черен пипер и оставете супата да заври.
- Варете на слаб огън около 20 минути, докато зеленчуците омекнат и рибата се свари.
- Накрая добавете нарязания магданоз и сервирайте гореща.
Добави коментар