Знаете ли защо Лукчо ви разплаква всеки път? Сега ще ви припомня.
Всъщност, зеленчукът съдържа специални ензими, разположени в клетките на обвивката му. Тези вещества извършват серия от маневри, за да доведат най-накрая до освобождаване на специфичен газ във въздуха. Ако по някаква случайност попадне в очите, той се свързва с водата и образува мека форма на сярна киселина.
Тя пък е тази, която причинява гадното лютене и драматичното преживяване на кулинарния процес, вследствие на разрязването на лука.
Може да си помогнете обаче. Докато го кълцате, запалете свещ и я поставете в близост. Пламъкът ще каже на дразнещата киселина да си ходи или поне ще я разпръсне малко. Това ще ви позволи да си свършите работата спокойно и бързо, без опасност от сополи и сълзи. А пък и ще създадете романтична атмосфера - 2 в 1.
Пробвайте, де. А ако нещата си останат също толкова драматични, винаги можете да ми се оплачете във фен-страницата ни във фейсбук.
Добави коментар