Това, че не съм ви писал рецепти в последно време, никак не означава, че съм спрял да готвя, дори напротив. Пролетта донесе със себе си най-разнообразни пориви, сред които имаше и такива от кулинарно естество. Всъщност, не съм сигурен какъв беше поривът, който доведе до създаването на настоящата салата, но това няма да попречи нито на романтиците, нито на отявлените гурмани с месояден уклон да й се зарадват като на отдавна лелеян пролетен слънчев лъч.
Сега ви моля да оставите всякакви предразсъдъци и задръжки на закачалката, защото ще се целуваме по френски. Знаете, че това означава с език. Дори с два. Нека бъдат свински. Освен тях ще ви трябват и:
- 1 връзка репички
- 1 връзка зелен лук
- 50 или дори 100 гр кашкавал
- Една шепа свеж джоджен
- 1-2 пресовани скилидки чесън
- 2-3 супени лъжици доматено пюре
- 2-3 супени лъжици сос уорчестър
- 2-3-4 супени лъжици зехтин
- Сокът на един лимон
- млян кимион на аромат
- черен пипер на вкус
- червен пипер по усмотрение
- сол на око
- апетит за това или онова
Дотук с прелюдията, да преминем към действие:
Свинският език се вари сравнително бързо, лесно и дори не трябва да се бели, както някои хора може би си представят. Трябват му около 35 минути в тенджера под налягане, но имайте предвид, че моята тенджера не е вашата тенджера, затова подходете според това, което знаете за собственото си кухненско оборудване.
След като езиците са сварени, те трябва да изстинат добре, защото макар и емоционално гореща, тази салата се консумира добре изстудена в термален аспект. Случи ли се това, сте готови за нарязването, което трябва да бъде на що-годе едри парчета – така, както обичате да режете краставицата в една уважаваща себе си шопска салата, например.
Идват нарязаните на почти толкова едро репички и наситнените зелен лук и джоджен. После си спретнете нещо като дресинг от пюрето, уорчестъра, лимоновия сок, чесъна и подправките и облейте всичко с него. Разбъркайте, като на вашата собствена преценка ще оставя дали да го направите преди или след като сте поръсили с настъргания кашкавал.
А след това... след това... не ми казвайте, че искате да ви уча и на тези работи...
Ако тази рецепта ви е харесала или дори възбудила, засвидетелствайте ми своята признателност като оставите отпечатъка си на бутона "Like” на страницата ни във фейсбук. Благодаря в аванс!
Добави коментар