Сушените плодове са полезни, тъй като съдържат витамини, минерали и фибри. Те са богати на антиоксиданти, които помагат за борбата със свободните радикали в организма. Най-полезните сушени плодове са: кайсии, които са богати на витамин А, калий и фибри, сливи - съдържат витамин К, калий и фибри, стафиди - съдържат антиоксиданти и фибри, отбелязва Дарик.
Въпреки ползите, трябва да се обърне внимание на някои неща при консумацията на сушени плодове:
Калории
Сушените плодове са по-концентрирани въглехидрати и калории в сравнение с пресните плодове. Поради това, трябва да се консумират в умерени количества, особено ако се спазва диета за отслабване.
Захар
Те съдържат повече захар в сравнение с пресните плодове. Хора с диабет трябва да бъдат внимателни при консумацията им.
Съхранение
Сушените плодове трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, за да се предотврати развитието на плесен или гниене.
Винаги е добре да се консултирате с лекар или диетолог, преди да включите сушени плодове във вашата диета, особено ако имате специфични здравословни проблеми или алергии.
Кои за какво са полезни
Стафидите помагат при запек и решават проблеми с храносмилането. Сушеното грозде дава енергия и стимулира сексуалното желание. Фурмите са естествен лек за слабо сърце и освежават. Препоръчителни за добро здраве са сухите сливи, кайсиите и смокините.
Добави коментар