Ако не сте имали възможност да избягате от столицата този уикенд, то ви препоръчваме да не пропускате второто издание на форума "Тера Мадре Балкани", което тече в момента.
Регионалната среща, която се провежда в салона на БАН и в Ботаническата градина на СУ, беше открита снощи и ще продължи днес и утре. Тя се провежда по инициатива на движението "Слоу фууд" (Slow Food), чиято цел е опазването на строго специфични хранителни продукти и ястия в отделните райони на Европа.
По повод форума у нас гостува и основателят на "Слоу фууд" – Карло Петрини, който ще се включи в дискусионните панели.
Освен представители от всички страни на Балканите, в събитието ще се включат и Франция, Италия и Холандия. Днес до обяд се проведе отворен базар на автентични продукти от страните-участнички, който си струваше да се посети, а в момента тече кръгла маса на тема "Храната и виното като елемент от националната културна идентичност". Тук могат да се дегустират продукти от президиумите на "Слоу фууд" на Балканския полуостров, както и вина от местни сортове грозде и специфични ракии.
Вечерта ще продължи с "Трапеза на открито" – дегустация на храни, приготвени от младежите-делегати на Тера Мадре Балкани 2012. Входът за събитието, което е с начален час 19.00, е 15 лева. Ще има местни ястия, но и традиционни италиански вкусотии, вино и още куп изненади.
Сред готвачите са и нашите приятели от Foodies' – Бояна и Борис, които ще се вихрят в Ботаническата градина. Ще чакаме снимки, ей! А, да – и през цялото време ще звучи приятен джаз :)
Утре форумът продължава с "Весели звуци от зеленчуци и песнопения с други растения" – джаз за деца, придружен от вкусни стихове. Панелът ще стартира в 11.00 ч. и ще бъде воден Венци Благоев и Мария Донева, които ще се постараят да забавляват най-малките в Ботаническата градина.
Е, добре, вече ви е ясно къде ще сме утре сутрин, нали? Може да се видим там :)
Добави коментар