Топла супичка и за месоядните

Защото и ние сме хора, макар от хищните :)
Топла супичка и за месоядните

Краси няма да ви почерпи друго, освен паша, затова отвреме-навреме се чувствам длъжен да поемам кулинарния рул в свои ръце и да ви донахраня. Не, не искам да чувам как човек може да се наяде само със супа, още по-малко пък със зеленчукова такава.

Ако искате, питайте баба си, тя ги разбира тия работи. Неслучайно на това ястие му се вика "първо", защото след него има и второ, че и трето. Иначе щеше да се казва "единствено" или дори нямаше да се казва никак въобще. И понеже предния път ядохме риба, а рибата дори не е месо, затова този път ще разнообразим и дообогатим супеното преживяване с помощта на:

  • 500 грама обезкостен и нарязан на дребни парчета свински джолан (или някакво друго обезкостено и богато на мазнини и съединителна тъкан месце; тази супа е бърза, а месото с кокал иска повече време за разваряване, иначе само хабите кокала)

  • 2 глави лук, нарязани наситно

  • 1-2 средноголеми картофа, нарязани на кубчета

  • 2 средноголеми моркова, и те на кубчета

  • 2 червени чушки, и те...

  • една шепа целина, пак кубчета (по желание)

  • една шепа пащърнак, отново кубичен (съвсем по желание, скъп е)

  • 1 бучка масло, около 30 грама (или зехтин)

  • сушена чубрица и/или девесил

  • 200 грама заквасена сметана и 1-2 жълтъка за застройка

  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Тук няма никаква философия. Разтопете маслото в поне 6-литрова тенджера на среден към силен огън и в него запържете лука и свинското. Когато спрете да виждате розови месца, напълнете тенджерата с вода над половината (или колкото прецените според количеството на зеленчуците) и добавете картофите, морковите, чушките и всичкия останал зарзават, който сте решили да използвате.

След като водата заври, намалете огъня и оставете да водата да къкри съвсем леко до омекването на кореноплодните. Сега можете да добавите подправките и да спрете котлона.

Разбъркайте сметаната с жълтъците и към тях постепенно добавяйте по малко от бульона, за да ги темперирате. След това ги излейте на тънка струйка в тенджерата при непрекъснато разбъркване.

Сервирайте вряла в най-големите си купи с парченце лимон отстрани, а ако искате съвсем да нажежите обстановката, посегнете към едрия лют червен пипер, от който ви пари на пръстите. И наздраве, защото болестите бягат от тази супа като Юсеин Болт от сигнален стартов пистолет.

Споделете умиление, сълзи и сополи на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември